Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet advarer:

Ungdommen røyker mer cannabis

- Vi får meldinger fra skoler om barn i tolvårsalderen som ruser seg på skolen, forteller Ann-Gørild Kjeldsen i Oslo-politiet.

DEBATT: I Uruguay og Canada kan man lovlig bruke cannabis. Debatten om legalisering foregår også i Norge. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.
DEBATT: I Uruguay og Canada kan man lovlig bruke cannabis. Debatten om legalisering foregår også i Norge. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant ungdom har bruken av cannabis økt betraktelig fra 2015 til i dag. Det viser en undersøkelse utført av Nova. Blant funnene kommer det frem at bruken har økt fra 10 til 17 prosent blant guttene, og fra 5 til 9 prosent av jentene. «Ung i Oslo 2018»-undersøkelsen ble gjort på 84 Oslo-skoler.

Politiet er bekymra


Oslo-politiet har sett en økning på cannabisbruk blant ungdom de siste årene. Det bekrefter seksjonsleder ved forebyggende Oslo-Vest, politioverbetjent Ann-Gørild Kjeldsen.

- Det er ingen tvil. Vi ser at mange unge har prøvd cannabis, og det er vi skeptiske til. Særlig med tanke på at det er mye syntetisk dop, som også kan føre til psykose, sier hun.

Politiet har kjennskap til barn helt ned i tolvårsalderen som har brukt cannabis. Skolene har i flere tilfeller varslet politiet om ungdom som er rusa på Oslo-skolene. Kjeldsen har en klar oppfordring til foreldre.

- Ikke vær naiv. Det er viktig å snakke med ungdommen. Eventuelt ta kontakt med helsestasjon eller ruskonsulent for å få råd. Det går også an å ta en frivillig urinprøve.

Narkotikapolitikken

Her til lands gikk partiene Ap, Høyre, SV og Venstre sammen for å sørge for avkriminalisering. Bakgrunnen er et ønske om å ikke straffe, men i stedet behandle rusavhengige.

Kjeldsen forteller at hun ikke vil at cannabis skal legaliseres, fordi utfordringene vil bli store.

- Det er hverken psykiatri eller helsevesen til å ta tak i problemet. Det gjør oss bekymra.

Hun forteller at det i dag er mulighet for helsevesen å ta tak i disse ungdommene, men at de sjelden får kunnskap om tilfellene, hvis politiet ikke melder bekymring.

- Uansett hvordan politikken er vil problemene fortsatt være like store. Det finnes ingen fordeler med å bruke cannabis. Vi vet hva et cannabismisbruk kan føre til, som fravær i skolen og sløvhet, sier Kjeldsen.

- Mer kriminalitet

Foreningen Tryggere Ruspolitikk mener at dagens politikk bidrar til mer kriminalitet, utrygge oppvekstvilkår for unge og farligere rus. Det forteller leder Ina Roll Spinnangr.

- Vi bør heller gjøre som Canada og Uruguay, og åpne for regulert salg med aldersgrense og kvalitetskontroll, eventuelt også med grenser for hvor mye man kan kjøpe, sier Spinnangr.

Foreningen mener dette vil bidra til å begrense mindreåriges tilgang til narkotika, i tillegg til å redusere kriminalitet.

Konsekvenser

- Som forsker synes jeg tallene fra «Ung i Oslo 2018»-undersøkelsen er interessante. Allikevel tenker jeg at det kan hende bruken blant ungdom egentlig ikke har økt så mye som det virker som, men heller at den har gått tilbake til en slags normal, sier Jørgen G. Bramness, seniorforsker ved sykehuset i innlandet.

Bramness har forsket mye på rusmidler og virkningen av dem. Han kan fortelle at det ikke bare er akutte virkninger, som hallusinasjoner, følelsen av rus, og nedsatte kognitive evner. Det finnes også langtidseffekter som kan være både psykiske og fysiske.

- Det kan ha effekt på luftveiene og hjertet. Samtidig er angst, depresjon og psykose kjente konsekvenser, sier Bramness og legger til at det er viktig å ikke overdrive om konsekvensene ved cannabisbruk.

- Det har man gjort alt for mye, men det er ikke noe helsefremmende.

Potensiell økning

Forskeren mener det er tre mulige senarioer ved legalisering av cannabis. Enten blir det ingen effekt, nedgang eller økning.

- Det er all grunn til å tenke seg at det vil bli en økning i Norge, hvis politikken skulle endre seg, men det er vanskelig å si.

Bramness viser til land som USA og Canada, hvor cannabisbruken har vært høy, allerede før lovene endret seg. Han forklarer at bruken ikke vil gå betraktelig opp i disse landene, nettopp fordi bruken har vært så høy til å begynne med. Derfor er han skeptisk til å bruke andre land som eksempel.

- Norge derimot, har lave brukertall, derfor er potensialet mye større for en økning i bruken.

Forskeren forteller at ifølge undersøkelser gjort på europeisk nivå, kommer det frem at norsk ungdom, har vært de som har lavest bruk i hele Europa.