BEKLAGER: AUF-generalsekretær Ragnhild Kaski sier AUF vil gå gjennom sine ververutiner etter at flere unge jenter har opplevd å bli innmeldt, uten å være klar over det. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BEKLAGER: AUF-generalsekretær Ragnhild Kaski sier AUF vil gå gjennom sine ververutiner etter at flere unge jenter har opplevd å bli innmeldt, uten å være klar over det. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Ungdommene skjønte ikke at de meldte seg inn i AUF

Nå beklager AUF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et innlegg i Bergens Tidende onsdag tar Lena Bø Nilsen, som titulerer seg selv som oppbrakt mor, et kraftig oppgjør med AUFs vervemetoder.

Bakgrunnen er at hennes datter like før jul ble kontaktet av noen svært pågående ungdommer som sa de ville ha underskriften deres for å få billigere buss og bedre stipendeordninger til ungdommer. For å skrive under måtte de betale fem kroner.

Jentene ville først ikke skrive under, men ble etter hvert overtalt. De skrev under og betalte. Også senere på dagen ble de oppsøkt av en AUF-verver. Han ga seg ikke selv om de sa at de allerede hadde skrevet under, og den ene av jentene signerte en gang til.

«Så kjem det brev om at dei er medlem i AUF. Ikkje på noko tidspunkt vart dei gjort merksam på at dei ville bli innemeldt», skriver Nilsen i innlegget.

Beklager oppevelsen Hun sendte en epost til AUF og fortalte om innmeldingsmetoden og ba om at dattera ble fjernet fra medlemsregisteret. Til svar fikk hun at AUF takket for at hun ville være medlem og at hun er hjertelig velkommen tilbake.

- Jeg ble oppbrakt, sur og forbannet. Det var da svaret kom jeg skrev leserbrevet. Dette er ikke akseptert fremgangsmåte. Min datter har aldri bedt om å bli medlem, så det svaret provoserte, sier Bø Nilsen.

Til Bergens Tidende sier fylkeslederen i Hordaland AUF at han beklager at jentene har hatt en negativ opplevelse. AUF viser allikevel til verveblanketten, som Dagbladet har sett, der jentene har fylt ut personalia og skrevet under. På blanketten står det: «Ja, jeg vil ha introduksjonsmedlemsskap i AUF og har betalt medlemskontigent på kroner 10».

- Det kan godt hende at det står at de melder seg inn på blanketten, men jentene oppfattet ikke at de meldte seg inn. De oppfattet at det dreide seg om billigere og bedre buss og mer stipend. Og hvis det var innmelding; hvorfor ga ikke den andre gutten seg da de sa at de allerede hadde skrevet under? spør Bø Nilsen.

- Ble provosert Julie Gulliksen Østgaard (15) fra Oslo opplevde noe lignende like før jul. Under en tur på Oslo City med to venninner kom en gutt hun beskriver som så «ganske ung ut» bort for å snakke med dem.

- Han fortalte at han kom fra AUF og sa at hvis vi ga 10 kroner og skrev oss opp på en liste, så var vi med på å støtte forslagene til AUF. Han fortalte at de trengte x antall folk på den liste for å støtte deres saker, sier Gulliksen Østgaard.

Ved å betale og skrive seg på listen skulle jentene være medlem av AUF ut 2015, hevdet AUF-eren. Men de ville bli automatisk utmeldt ved nyttår. Dermed skrev Gulliksen Østgaard seg på listen.

Men utpå nyåret kom det brev som gjorde det klart at de ikke var slettet fra listene, men stod oppført som medlemmer.

- Jeg kjente at jeg ble litt provosert av at han ikke fortalte oss at vi fortsatt ville være medlem i 2016. Hadde jeg visst det hadde jeg jo ikke meldt meg inn i det hele tatt, sier Gulliksen Østgaard.

Skrev klage Anne Gulliksen Østgaard, Julies mor, forteller at Julie fortalte henne om at hun hadde skrevet under på en liste fra AUF, men at hun ikke var helt sikker på hva hun hadde skrevet under på.

Så kom brevet fra AUF om medlemsskapet. Det fikk Anne Gulliksen Østgaard til å skrive en krass klage til organisasjonen.

- Jeg reagerer på måten å verve barn på, for det er jo barn det er snakk om. Hva er intensjonen ved å verve noen i midten av desember når de bare skal være innmeldt resten av året, spør hun.

I sitt svar til e-posten legger AUF seg flate og skriver at «dette er absolutt ikke i tråd med rutinene våre for rekruttering av medlemmer, og vi skal ta dette opp med rette vedkommende samt ta en ny gjennomgang av rutinene i organisasjonen som helhet».

- Jeg er glad for at de legger seg flate og beklager, men jeg er redd det bare er et standardsvar. Jeg kunne ønske meg at de hadde henvendt seg til min datter og beklaget til henne også, og ikke bare til meg, sier Anne Gulliksen Østgaard og legger til at hun helt har mistet tilliten til AUF.

AUF: - Tar ny gjennomgang - For oss er det viktig at våre medlemmer som er ute og verver er tydelige på at de kommer fra AUF, at de forteller om hva organisasjonen vår er og står for og at det kommer klart frem hva det innebærer å skrive under på en av våre verveblokker, skriver generalsekretær i AUF Ragnhild Kaski i en epost til Dagbladet.

Ifølge Kaski har AUF mange og gode retningslinjer for hvordan man skal verve nye medlemmer og de kurser medlemmene jevnlig. Men, skriver generalsekretæren, «det vil alltid være vanskelig å helgardere seg mot at noen ikke følger alle rutiner til punkt og prikke i en vervesituasjon».

- Vi er opptatt av at vervesituasjonen skal være en god opplevelse for alle parter, og vi skal selvfølgelig se nærmere på disse sakene og ta en ny gjennomgang av våre ververutiner, skriver Kaski.

Også tidligere har AUF fått kritikk for sine vervekampanjer. For et drøyt år siden beklaget ungdomsorganisasjonen at de lokket en tolv år gammel jente med løfter om gratis skolemat og ekstra søvn da de vervet henne.