- Opptøyene i England er del av en generell tendens i de industrielle land hvor de sosiale forskjellen er store, sier Nils Christie, professor i kriminologi.
Kriminologen mener at samfunn med store sosiale forskjeller etter hvert vil komme i trøbbel. - Vi har allerede hatt opptøyer i Frankrike, og vi har sett mindre tilløp i flere andre land, sier Christie.
Vrangforestillinger Han peker på at det er dannet vrangforestillinger om at alle kan oppnå et liv i velstand, mens det i realiteten ikke er mulig for mange av ungdommene fra arbeiderklassen.
- Ungdommene blir gitt en forestilling om at livets formål er suksess. God lønn, stort hus og landsted, men så blir arbeiderklasseungdommene stengt ute.
- Ungdommene som plyndrer føler seg sannsynligvis sviktet av samfunnet, forklarer Christie.
Stor arbeidsledighet Christie forteller at det er skapt et bilde hvor det tilsynelatende er opp til ungdommene selv å styre sin skjebne, mens det i virkeligheten viser seg at det ikke er det.
- Det er forståelig at arbeiderklasseungdommene blir fortvilet når de blir fortalt at de kan nå velstand gjennom utdanning, men så viser det seg at det ikke er mulig, blant annet på grunn av et arbeidsmarked som ikke tar dem i mot.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger