Ungdommene våkner fra koma og spør om vennene er i live

- De har mange spørsmål om hva som har skjedd, sier overlege Pål Aksel Næss.

TRAUMEROMMET: Overlege Pål Aksel Næss forklarer hvordan Ullevåls traumeavdeling tok i mot over 30 hardt skadde pasienter fredag kveld. I dette rommet kan tre pasienter behandles samtidig, da er det over 40 ansatte som arbeider samtidig for å redde liv. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TRAUMEROMMET: Overlege Pål Aksel Næss forklarer hvordan Ullevåls traumeavdeling tok i mot over 30 hardt skadde pasienter fredag kveld. I dette rommet kan tre pasienter behandles samtidig, da er det over 40 ansatte som arbeider samtidig for å redde liv. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Traumeavdelinga på Ullevål sykehus tok i mot 32 hardt skadde pasienter fredag kveld. 22 av dem kom fra Utøya med skuddskader etter massakren der 68 mennesker ble drept på AUFs sommerleir.

Det store antallet med alvorlig skadde pasienter satte sykehuset på en stor prøve. Utfordringen var hele tiden å ikke gjøre mer enn nødvendig med hver pasient, slik at man nådde over alle. Det er også begrensninger for hvor mye man kan operere hver enkelt pasient på grunn av tilstanden deres.

Overlege ved traumeavdelinga Pål Aksel Næss var den som vurderte hver enkelt pasient da de kom inn fredag kveld, mens overlege og leder for avdelinga, Christine Gaarder, overvåket og veiledet i behandlingen. Tilsammen var flere titalls leger og sykepleiere involvert i kampen for å redde livet til skuddofre fra Utøya og dem som var skadet i eksplosjonen i Oslo.

Næss forteller at den største utfordringen var den uoversiktelige situasjonen.

- Skademessig er dette den største utfordringen Ullevål har vært stilt overfor. Utfordringen var at vi ikke visste hvor mange pasienter som ville komme inn. Spesielt da nyheten om at det kunne være noe som skjedde på Utøya, var det viktig å få alle til å fokusere på de skadde vi allerede hadde fått inn fra Oslo sentrum, sier Næss til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer