Ungdommene ville bygge opp byen terroristene la i ruiner. Ble utsatt for selvmordsangrep

Minst 30 personer drept i terrorangrep i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Så mye som 300 ungdommer hadde samlet seg i bakgården på kultursenteret Amara da ei bombe gikk av i folkemengden. Minst 30 mennesker ble drept.

- Barn skrek, alle sammen løp og skrek. Alle hadde full panikk, men prøvde å hjelpe, sier øyevitne Erhan Subasi til CNN.

Ungdommene i den kurdiske gruppa Forbundet for sosialistisk ungdom (SGDF) var på vei til den syriske grensebyen Kobani, som ble lagt i ruiner av et IS-angrep i fjor, men endte selv opp med å bli et mål for terror.

Skulle til Kobani Suruc ligger bare 15 minutter unna krigsherjede Kobani, som fra september i fjor til januar i år var under voldsomt angrep fra IS. Hele byen ble lagt i ruiner, og ungdommene hadde reist ned for å hjelpe til med oppbyggingen. Gruppa var hele tiden under oppsyn av tyrkisk politi og etterretning, da de av tyrkiske myndigheter regnes som radikale.

ANGREP KULTURSENTER Tyrkiske myndigheter sier det er snakk om et selvmordsangrep, men at de ikke ennå ikke har fått klarhet i hvem som sto bak. Dette bildet ble tatt like etter eksplosjonen. Foto: Dicle News Agency / EPA / NTB Scanpix
ANGREP KULTURSENTER Tyrkiske myndigheter sier det er snakk om et selvmordsangrep, men at de ikke ennå ikke har fått klarhet i hvem som sto bak. Dette bildet ble tatt like etter eksplosjonen. Foto: Dicle News Agency / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Vårt mål er fred, vi dro dit for fred, skriver SGDF på ungdomsgruppa sin Facebook-side.

Bilder tatt i dag tidlig viser smilende ungdommer samlet rundt et langbord. Gruppa skulle blant annet bygge en lekeplass og et bibliotek i syriske Kobani.

- Vi er i dyp sorg over våre 28 borgere som døde og det store antallet folket som ble skadet i dette terrorangrepet, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

<strong>GRUSOMME BILDER:</strong>  Ungdomsgruppa har dekket til sine døde utenfor kultursenteret. Foto: SGDF
GRUSOMME BILDER: Ungdomsgruppa har dekket til sine døde utenfor kultursenteret. Foto: SGDF Vis mer

Guvernør i Sanliurfa, Izzettin Kucuk, opplyser nå at myndighetene er sikre på at det er snakk om et selvmordsangrep, men at det er for tidlig å si hvem som står bak. Øyenvitner har rapportert om en 18 år gammel jente som hadde på seg en vest før angrepet. Men verken dette eller påstandene om at terrorgruppa IS står bak, har myndighetene så langt villet kommentere.

Seks svar: Hva må til for å stoppe krigen i Syria?

En by i Ruiner Massakren i Suruc er det blodigste angrepet i Tyrkia på årevis. Selv om krigen i Syria nå raser for femte året på rad, har det i stor grad lyktes tyrkiske myndigheter å hindre at volden sprer seg inn i Tyrkia.

Men grensekontrollen har bydd på større utfordringer. Grensa mellom Tyrkia og Syria er vidåpen og et stort antall fremmedkrigere tar seg inn i Syria via Tyrkia. Det betyr at det også befinner seg medlemmer fra terrorgruppa på den tyrkiske siden av grensa. 

<strong>SAMLET TIL LUNSJ:</strong>  Ungdomsgruppa SGDF la ut dette bildet før bomba gikk av. Her er de samlet til frokost og planlegger avreisen til Kobani. De skulle hjelpe til med oppbyggingen av den syriske byen. Foto: DGDF
SAMLET TIL LUNSJ: Ungdomsgruppa SGDF la ut dette bildet før bomba gikk av. Her er de samlet til frokost og planlegger avreisen til Kobani. De skulle hjelpe til med oppbyggingen av den syriske byen. Foto: DGDF Vis mer

I dag er det flere hundre opprørsgrupper i Syria, i tillegg til flere terrornettverk, som støttes av et stort nettverk av internasjonale stormakter.

Dette er partene i Syria-krigen.

Møt Syria-krigens uskyldige ofre.

<strong>VED GRENSA TIL SYRIA:</strong>  Tyrkiske Suruc ligger like ved den syriske grensebyen Kobani som ble lagt i ruiner av et IS-angrep i fjor. Kart: Google maps
VED GRENSA TIL SYRIA: Tyrkiske Suruc ligger like ved den syriske grensebyen Kobani som ble lagt i ruiner av et IS-angrep i fjor. Kart: Google maps Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer