Ungdommens råskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«FUCK JER! Nu er det krig!» Slik lyder det nysprayede budskapet på den gule muren som går langs Nørrebrogade opp mot Jagtvej i København, der det omstridte Ungdomshuset ligger. Det vil si - der det har vært Ungdomshus i 24 år. Nå er det et tomt lokale midt i det som beskrives som en krigssone - stengte skoler og butikker, brente biler og knuste ruter vitner om uvanlig voldsomme gateslagsmål. Ungdomshuset er kjøpt og betalt av en pussig kristen organisasjon, som vil at lokalene skal ha andre bruksmåter enn veganerkafé, øvingslokale for hardcoreband og møteplass for anarkistisk innstilt ungdom fra Danmark og Europa for øvrig.

DENNE DREININGEN fra anarkisme til kristendom i Jagtvej er ikke noe dårlig bilde på en generell dreining i dansk samfunnsliv de siste åra. Det er mulig, for den som vil, å se tvangsutkastelsen av Ungdomshusets beboere i sammenheng med innstramningene overfor den frie bydelen Christiania - kanskje er København i ferd med å bli en by som er litt mindre åpen for alternative måter å leve sitt liv på. Utkastelsen er i alle tilfeller en konsekvens av dårlig politisk gangsyn.

HISTORIEN OM Ungdomshuset er lang, og har paralleller til den norske virkeligheten. I noen grad har norske politikere taklet utfordringene fra Blitz-miljøet bedre enn deres danske kolleger har taklet «de autonome» - selv om det handler mye om tilfeldigheter. Det er liten tvil om at det ville blitt harde kamper dersom Blitz-huset i sin tid hadde blitt solgt til en privat investor som forlangte huset ryddet. København kommune hadde vært tjent med å la Ungdomshuset forbli kommunalt eid, og latt det mer eller mindre vitale miljøet få eksistere på Nørrebro. Man blir ikke kvitt en ungdomskultur man ikke liker ved å stenge et hus.

SAMTIDIG er det flere enn myndighetene som må ta ansvar for de voldsomme scenene som nå har utspilt seg i København. Beboerne i Ungdomshuset har ved flere anledninger vist seg unødig lite fleksible når det har dukket opp alternative forslag til løsninger på konflikten. Og voldsbruken, som rammet brannmenn så vel som Nørrebrobeboere, er det ingen grunn til å akseptere eller unnskylde.