Ungdommer forgiftet av dop kjøpt på nettet

Tre amerikanske gutter i tenårene havnet i går på sykehus etter å ha brukt det narkotiske stoffet GHB (flytende ecstasy). Stoffet ble kjøpt gjennom Internett. Også i Norge har ungdom havnet på sykehus etter inntak av denne typen ecstasy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommene ble i går funnet bevisstløste i hjemmet sitt etter å ha inntatt en foreløpig ukjent mengde av GHB - ofte kalt flytende ecstasy. Guttene har forklart at de selv laget stoffet ved hjelp av et kjemisett som de kjøpte på nettet. De brukte kun et kvarter på «produksjonen», skriver Knight-Ridder Newspaper.

- Det er forferdelig at det er så enkelt å få tak i dette stoffet via nettet, sier lege Fred Henretig ved barnesykehuset i Philadelphia. Han var mannen som tok i mot de forgiftede guttene da de ankom sykehuset. Legen går nå ut og advarer sterkt mot stoffet, som kan få meget alvorlig konsekvenser for brukerne.

Heldigvis for de tre amerikanske guttene, slapp de fra opplevelsen med skrekken.

Kramper, spasmer og koma

Også i Norge har ungdom blitt innlagt på sykehus etter å ha brukt stoffet: For rundt ett år siden, advarte anestesioverlege Per Vaagenes mot GHB (Gamma Hydroxy Butytrat).

Vaagenes, som jobber ved Sentralsykehuset i Akershus, var bekymret over at ungdom kunne hente oppskriften til den såkalte flytende ecstasyen på Internett. Han viste til flere eksempler innleggelser ved norske sykehus:

- Vi vet ikke så mye om langtidsvirkningene av GHB, men vi vet at det kan føre til kramper, spasmer og koma, sa anestesilegen den gangen til Aftenposten.