Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdommer gravde ut skredofre med bare hendene

- Vi løp for livet for å redde dem, sier de tre ungdommene som var vitne til snøskredet på Kvaløya i går.

TILSTANDEN ALVORLIG:  En mann døde og kona får kvinne intensivbehandling etter at de ble tatt av et ras i går kveld. MMS-foto: Marte Hotvet/Nordlys
TILSTANDEN ALVORLIG: En mann døde og kona får kvinne intensivbehandling etter at de ble tatt av et ras i går kveld. MMS-foto: Marte Hotvet/Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Vi løp for livet for å redde dem, sier de tre ungdommene som var vitne til snøskredet på Kvaløya.

Søstrene Christine og Silje Smith Johnsen og Sander Guldahl fra Bergen så de to skiløperne bli tatt av skredet på Durmålstinden på Kvaløya torsdag kveld.

Endre Medhaug (30) døde senere på sykehuset, mens kona Birgitte Medhaug er livstruende skadd.

- Så dem falle

De tre ungdommene sto utenfor teltet sitt, om lag 1 kilometer unna, og fulgte med på at skiløperne kjøre ned fjellsiden.

- Vi kunne følge dem nedover og ble støende og se på skikjøringen en god stund fordi det var gøy, forteller Silje Smith Johnsen til BT.no.

Et stykke ned i fjellsiden endte rennen opp i en foss. De to skiløperne begynte å ta seg opp for å komme over på en annen rute.

- Da gikk skredet. Vi kunne se at de ble tatt av snøen og falt nedover fossen. Det var veldig skremmende, sier 19-åringen.

Hadde gått skredkurs

Vennene har vært på skredkurs, og visste akkurat hva de skulle gjøre. Mens Sander Guldahl ringte nødnummeret, løp de to søstrene alt de orket for å komme fram til rasstedet.

De hadde med seg både ski og en sekk hvor de hadde skredsøkeutstyr. Nede på veien fikk de haik med en bil for å komme nærmere.

- Vi kastet på oss skiene og løp alt vi kunne oppover. Jeg tror vi var framme etter 10-15 minutter, sier Smith Johnsen.

Framme på rasstedet oppdaget de snart foten til den kvinnelige skiløperen stikke opp. Med bare nevene gravde de gjennom snøen for å få kvinnen opp. Snart kom Sander og to hjelpere fra Tromsø Røde Kors, som befant seg på en hytte i nærheten.

- De hadde spade, og vi fikk gravd henne helt ut. Samtidig som hun fikk livreddende førstehjelp, fant vi mannen et par meter nedenfor, sier Guldahl til VG Nett.

Hylles som helter

Både mannen og kvinnen var bevisstløse. Luftambulansen var på stedet kort tid etter, og de to ble brakt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Endre Medhaug døde senere samme natt, mens tilstanden til kona er kritisk og ustabil. De to hadde falt et stykke nedover og hadde pådratt seg fallskader da de ble funnet, opplyste leder for akuttmedisinsk avdeling Mads Gilbert på en pressekonferanse natt til fredag.

Gilbert deltok selv i redningsaksjonen. Både han og politiet berømmer de tre øyenvitnene på rasstedet for innsatsen.

- Ikke et sekund i denne aksjonen gikk til spille, og dette skyldes disse tre unge menneskene. De varslet på helt rett måte og gikk selv inn i området. Vi er veldig imponert over deres innsats. De har vært heltemodige, sa Gilbert, ifølge Nordlys.

Beskjedne

De tre vennene fikk debrifing sammen med redningsmannskapene på sykehuset etterpå.

- Det var greit å få snakke litt om det som skjedde og få vite at vi gjorde det som var riktig, sier Smith Johnsen.

Hun vil ikke kalle innsatsen heltemodig.

- Vi følte at vi bare gjorde det alle andre burde gjøre i en slik situasjon, sier hun til BT.no.

Ingen andre er meldt savnet etter raset, og søket ble innstilt. Durmålstinden er et av flere populære skifjell på Kvaløya, men har flere rasutsatte heng.


(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!