Ungdommer i dødslek

«Mamma, jeg trodde jeg skulle dø,» sa 15-åringen. Han hadde sett «Jackass» og ville være like tøff. Det endte med andregrads forbrenning og ti dager på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper dere slipper å gå i begravelsen til en av kompisene deres på grunn av dumskap, sa mamma Vivi Ann Ellefsen (40) til sønnene sine etter «Jackass»-ulykken hvor yngstegutten hennes fikk store brannskader.

Den 15 år gamle sønnen satte fyr på seg selv, og ble liggende halvannen uke på sykehus. Han har andregrads forbrenninger på beina, og må belage seg på en innesommer uten sol.

Likevel: Han var heldig. «Du er vel klar over at du kunne ha dødd?» sa legene til ham.

Vanlige ungdommer

1. mars skulle Vivi Ann Ellefsen i middag hos venner, og sønnene spurte om de kunne få ha besøk. Ellefsen kjøpte brus og popkorn, ga beskjed om at hun ikke ville være borte lenger enn tre timer, og at de ikke måtte bli overrasket om hun kom hjemom og så til dem.

Etter en time ringte telefonen. Sønnen hadde fått store brannskader etter å ha tømt tennvæske og startgass over seg - og tent på.

Boksershortsen, joggebuksa, olabuksa og sveisedressen han hadde på seg brant opp eller smeltet mot huden. Ingen av de 17 som var der gjorde noe for å stoppe det. Flere av dem hjalp tvert imot til.

- Dette er ungdommer som har gått inn og ut hos meg bestandig. Jeg kjenner dem godt. De er fine ungdommer. Likevel gjorde de dette. «Jeg trodde ikke det var så farlig, jeg har sett det på tv og det går jo bra,» sier sønnen min til meg. Men det han ikke ser på tv, er sikkerhetsapparatet som finnes rundt, sier Vivi Ann Ellefsen.

«Jackass»-feber

I ettertid har hun blitt klar over at dette ikke var sønnens første «Jackass»-stunt. Han har en gang hoppet ned fra et tak. Det samme har flere unge i Hønefoss-området. Ifølge Ringerikes Blad er det «Jackass»-farsott i Ringerike. Ungdommen kjører gjennom kratt med moped, henger etter biler i baderinger og stuper fra Busund-brua.

Ellefsen er provosert over at «Jackass» framstilles som kult tv. Da hun hørte P4 og en av programlederne oppfordre unge til å finne på «noe enda tøffere», ble hun både sint og matt.

- Det er greit at det er foreldres ansvar å ta vare på ungene sine. Men jeg synes vi kan forvente at mediene ikke motarbeider oss i det, sier Ellefsen.

«Jackass»-aktørene har flere ganger advart mot de stuntene de gjør. I USA har mange unge blitt skadd og minst en har dødd, etter at de har prøvd å kopiere gjengen.

- Vi advarer folk mot å gjenta våre stunt før, under og etter showet. Vi ville aldri at gutta skulle gjøre som oss, sa Johnny Knoxville til Dagbladet for få uker siden.

Strengere grenser

Nå nekter Vivi Ann Ellefsen begge sønnene sine, både 15- og 17-åringen, å være alene hjemme. Hun styrer hvilke filmer de skal se, og setter seg ofte sammen med dem foran fjernsynet. Hun har snakket med alle som var hjemme hos henne brannkvelden, og foreldrene deres. Hun besøkt ungdomsskolen der sønnen går og snakket med elevene. Det er arrangert et foreldremøte på skolen. Til stede var rektor, helsesøster, politiet og kommunelegen.

- Farsotten er relativt utbredt, men de fleste stuntene er lightvarianter som hopping fra trær og hopping gjennom hekker, sier rektor Stig Jørstad ved Veienmarka ungdomsskole, som advarer mot å utføre stunt i rus.

- Ungdom kan gjøre livsfarlige ting når stunt kombineres med rus. Særlig gutter som tilbringer mye tid i PC-, spill- og TV-verden. Der fokuseres det mye på grensene for virkeligheten.

- Hvordan ser elevene på han som fikk annengrads forbrenning?

- Han har fått heltestatus, fastslår rektor.

15-åringens mor bebreider seg selv for det som skjedde: - Jeg føler ansvar. Det skjedde i mitt hus, sier Ellefsen, som beskriver seg som en ansvarsfull mor.

- Når dette kan skje hjemme hos meg, kan det skje overalt, sier hun.

- Dette er ungdommer. De er i den alderen at de tror de er udødelige. De er ikke det.

«Jackass»-farsotten

 • Torsdag opptrådte Stephen Glover alias Steve-O fra «Jackass» for studenter på Betong i Oslo, og 18 og 19 år gamle gutter sto i kø for å bli sparket i testiklene.
 • Mandag ble en 16 år gammel gutt fraktet til sykehus i Kolvereid i Nord-Trøndelag, med kraftige brannskader i bryst- og mageregionen, etter å ha tent på seg selv.
 • Samme dag ble politiet tilkalt til noe som så ut som et overfall i en Mega-butikk i Ålgård i Rogaland. Overfallet viste seg å være både fingert og filmet.
 • Et liknende stunt ble gjort fredag. Da iscenesatte en guttegjeng i Rogaland et falskt ran på en bensinstasjon. En av dem tok av seg finlandshetta først da han var kommet til disken.
 • En ungdomsgjeng på Askøy utenfor Bergen har gjort gjentatte stunt. De filmer seg selv mens de stumper sigaretter mot huden, hopper fra båter i 30 knops fart, og sprøyter sitronessens inn i øynene. Filmene legges ut på Internett.
 • Forrige måned stiftet en kristen ungdomsgjeng i Grimstad KRIK «Jackass»-gruppe. De søkte Solo-fondet om støtte til kjøp av videokamera. Penger fikk de ikke, men de har likevel skaffet kamera, og utfører nå filmede stunt. På sin hjemmeside forkynner de «Vi er mange som er villige til å ofre mye» og «Dette blir fett, gled dere i Herren!».
 • I Madla skal det være «Jackass»-grupper både på barneskolen, ungdomsskolen og utenfor skolen. Ifølge Stavanger Aftenblad er aking uten snø, hopping fra flere meters høyde ned i en hekk og rulling ned trapper i søppelbokser blant stuntene disse har gjort.
 • Sist lørdag ble en 15-åring fra Andenes sendt til sykehus med brannskader etter at han helte tennvæske på overkroppen og satte fyr på seg selv.
 • Ungdommer i Fet har gjort det til sport å spurte ut i veien foran biler som passerer i stor fart. Den som kommer nærmest bilen vinner. Mange beskriver det som utrolig at ingen er blitt skadd.
 • 6. mars lot en 26-åring fra Kvinesdal seg falle mot granittgulvet på Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo med hendene bundet på ryggen. Han traff gulvet med hodet først og fikk store tannskader.
 • En elev ved Hønefoss videregående skole hoppet ut fra et vindu i tredje etasje. Han traff et tre, og måtte sy sju sting i baken. Elever skal også ha hoppet fra taket på skolen.
 • Hønefoss-ungdom hopper også fra Busundbrua.
 • På Torstad ungdomsskole i Asker stoppet rektor nylig visning av en film laget av elever som drakk melk til de spydde og skjøt hverandre i baken med paintball og viste fram rumpa med skuddmerke.
 • Søndag for to uker siden sprayet en ungdomsgjeng gass inn i et diskoteklokale med 150 ungdommer. De har startet ei egen gruppe, Locos Inc., og filmet oppkast og stunt med trillevogner, ski og sykler.
 • På flere av nettstedene viser de norske «Jackass»-gruppene bilder der de slår hverandre i hodet, brenner seg med sigaretter, eller setter utfor åser eller trapper på rulleskøyter eller handlevogner, i søppelkasser eller på rullebrett. Som vanlig følger norske farsotter etter utenlandske. I USA omkom Adam Ports (18) fra Ohio etter å ha satt fyr på seg og kastet seg ut fra en pickup i fart.

ORIGINALEN: Fra filmen «Jackass: The Movie».
SKREMT MAMMA: Vivi Ann Ellefsens 15 år gamle sønn var hjemme med en vennegjeng og ble alvorlig brannskadet i et Jackass-stunt. Hun føler seg ansvarlig, og har tatt et solid grep i saken. Hun har tatt den opp med alle involverte og deres foreldre, og det er arrangert møter på guttens skole.
FRA TRE TIL TRE: Det er ikke grenser for oppfinnsomhet når dristige stunt skal prøves. Vennegjengen har filmet dette farlige stuntet, som fort kunne gått galt.