STORUTRYKNINGER:  Politiet i Haugesund rykket ut etter klager på bråk, men fant ungdommer i koma og rekvirerte ambulanser. FOTO: LEIF EIDE.
STORUTRYKNINGER: Politiet i Haugesund rykket ut etter klager på bråk, men fant ungdommer i koma og rekvirerte ambulanser. FOTO: LEIF EIDE.Vis mer

Ungdommer i koma av hjemmelagd partydop

Politiet fant sanseløs ungdomsgjeng i Haugesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Politi og helsevesen advarer ungdom i Haugesund mot livsfarlig flytende og hjemmelagd partydop som er omløp i byen - trolig GHB (gammahydrolsybutyrat) eller et beslektet stoff.

I natt fant rykket flere ambulanser ut til en fest blant ungdommer i Haugesund i 19 - 21 års alderen. Flere var ute av stand til å kommunisere da politiet kom til festen. To ungdommer var i koma.

90-tallsdopet fra kanner og brusflasker er tilbake.

Tre unge menn og ei jente ble sendt til Haugesund Sjukehus. Fem timer seinere er to av dem ennå ikke ved bevissthet.

- Livsfarlig- Tilstanden er alvorlig, men ikke livstruende for to av pasientene som kom hit. Vi har mistanke om at det er en eller annen GHB-blanding de har ført i seg. Vi må på det sterkeste advare mot slike flytende rusmidler av ukjent blanding. Det er livsfarlig, sier medisinsk ansvarlig Torleiv Kvalvik ved den medisinske avdelingen på sykehuset til Dagbladet ved 06-tiden.

Tre av de fire ungdommene som ble innbrakt, var fortsatt til intensivbehandling. Den fjerde var skrevet ut.

Etter klager fra naboer over bråk, rykket politiet like over midnatt ut til en leilighet i Sandeigata, der drøyt ti ungdommer festet inne og utenfor.

Men det var ikke støyen som fikk politiets oppmerksomhet.

- Flere var helt ute av stand til å ta vare på seg selv, og to var i en komalignende tilstand. Derfor måtte vi kjapt få tilkalt helsepersonell, sier operasjonsleder Svein Sørensen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Dagbladet.

Hjerte og åndedrettPolitiet har beslaglagt to flasker med ukjent, ikke originalt innhold.
Nå skal inneholde analyseres for å avdekke om det er GHB eller annet livsfarlig partydop, som kan ramme åndedrettsorganene og hjerterytmen på en blunk.

Ifølge politiet var det ikke i noe kjent, rusbelastet miljø at ungdommene ble funnet i koma.

Eksplosiv økning i BergenDagbladets magasin Fredag hadde i går en åtte siders dokumentar om en eksplosiv økning av slik hjemmemikset partydop i Haugesunds store naboby Bergen.

Der har det vært 38 overdoser bare i januar. Tre ungdommer har dødd av GHB eller GBL (gammabutryolakton) det siste halvåret
.

- Vi har ingen motgift mot dette. Det er en veldig smal grense mellom ønsket rus og og overdose. Brukerne blander ut selv, og det er vanskelig å kontrollere styrke.

Kjemisk gambling- Det er et kjemisk sjansespill, advarer lege Olav Lutro ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus overfor Dagbladet Fredag.

Kjerneområdene for flytende dop på brusflaske flytter seg rundt i landet. Den siste tiden har Bergen, Hordaland, Oslo og Romerike pekt seg ut.

- Såvel GBL som GBH er en klar, fargeløs væske. Politifolk har nok mer fokus på heroin, som wer et brunt pulver, enn ting som ser ut som alkohol, sier kjemiker og seniorrådgiver Tormod Bønes ved kriminalteknisk avdeling i Kripos.