SKREMMER: På Nordberg i Oslo hadde man leid inn profesjonell skremmer. Andre steder i hovedstaden var det politiet som ble skremt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKREMMER: På Nordberg i Oslo hadde man leid inn profesjonell skremmer. Andre steder i hovedstaden var det politiet som ble skremt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Mye knask og knep i Norge under halloween

Ungdommer kastet stein, satt fyr på ting og siktet med softgun på politiet

Travel kveld for politiet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allehelgensaften skal som kjent være en kveld for både knask og knep, og politiet har kvelden gjennom hatt sin strie tørn med å begrense knep-delen av halloween til et minimum.

I Søndre Buskerud kom melding om ungdommer som kastet fyrverkeri på kiosken på Fjell. Da politiet ankom stedet byttet ungdommene ut fyrverkeri med stein og egg, og noen kastet på politiet. Flere av ungdommene ble anholdt av politiet og foreldre ble varslet, skriver Buskerud-politiet selv på Twitter.

- Vi fikk først melding om at noen hadde kastet fyrverkeri mot en kiosk på Fjell. Da vi kom til stedet løp det ungdommer i alle retninger. Noen kastet stein og egg mot politiet, sier operasjonsleder Marianne Mørch.

- Dette ser vi veldig alvorlig på, ettersom kasting av stein og egg regnes som vold mot politiet og straffene for det er strenge, opplyser hun videre.

I samme distrikt skal også hus ha blitt tilgriset av egg og på Hokksund ungdomsskole kastet en guttegjeng en røykbombe inn inngangsdøra.

På Sortland i Nordland melder politiet om en lei halloween-opplevelse for to gutter på ni år. De ble dyttet overende og fikk godteriet frastjålet. Den ene av guttene skadet et kne og et håndledd under tyveriet og politiet bruker Twitter for å be de eldre guttene skamme seg.

Risikerer anmeldelse

I Oslo har politiet fått svært mange meldinger om eggkasting i forbindelse med halloween, og i hovedstaden har lovens lange arm hatt mer enn nok å henge fingrene i gjennom kvelden. Ved noen tilfeller skal barn ha kastet egg på biler i høy fart, noe operasjonsleder Marita Aune sier politiet tar alvorlig.

- Det var en hel del halloween-relaterte oppdrag på kveldstid, da spesielt eggkasting en rekke steder i byen. Utover natta roet det seg, sier Aune til Dagbladet.

Operasjonsleder sier de som er involvert risikerer anmeldelse.

- Det er en vurdering som tas fra sak til sak, avhengig av omstendighetene, men i utgangspunktet vil anmeldelse være en mulighet, litt avhengig av alder på dem som kaster egg eller stein, sier hun.

Også i Gjøvik melder politiet om unge gutter som kaster egg og stein på forbipasserende biler og husvegger.

Siktet med softgun på politiet

Heller ikke sørpå gikk det rolig for seg under Allehelgensaften. Politiet i Agder fikk tidlig på kvelden melding om maskekledde mennesker som skjøt med paintballgevær og kastet stein på buss.

Én 14-åring i nevnte politidistrikt likte meget dårlig å bli avbrutt av politiet da han «satt fyr på småting», for å sitere Agder-politiets Twitter-konto. Vedkommende siktet på politiet med sin softgun da politiet ankom stedet. «Dette er, for å si det forsiktig, ikke særlig bra», kommenterer politiet på Agder selv.

- Det var fire-fem ungdommer til sammen som var involvert i episoden. Der har vi kontaktet alle foreldrene og vi sendte dem hjem umiddelbart. Alle guttene var 14 år gamle, utdyper operasjonsleder i Agder, Geir Andersen, til Dagbladet.

Angrep med øks i Trøndelag

I Trøndelag forekom en langt mer alvorlig episode. Politiet fikk i 22-tiden mandag kveld melding om at en kvinne var blitt angrepet med øks og kniv i Svorkmo i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag.

- Det er en tenåring som har angrepet en kvinne med øks og kniv. Han ringte på døren hjemme hos kvinnen og gikk deretter til angrep. Han hadde også et hodeplagg som kan være relatert til halloween, opplyser operasjonsleder Ann Kristin Øie i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Det er foreløpig uklart hvor omfattende kvinnens skader er.