Helikopterulykken i Alta:

- Ungdommer med hele livet foran seg

Alta videregående skole har hatt åpent for elevene mandag, men har ikke hatt undervisning. Rektor forteller til Dagbladet at det er mange som er berørt av den tragiske helikopterulykka.

RYKTER SPRER SEG: Politiet og rektor på Alta vgs, ber folk om å vise hensyn overfor de pårørende etter helikopterulykken i Alta. Reporter: Amanda Walnum. Video: Ørjan Ryland. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

ALTA (Dagbladet): Det er en grå og regnfull dag i Alta. Utenfor Alta videregående skole vaier det norske flagget svakt på halv stang. Det er første skoledag siden den tragiske helikopterulykka hvor fem lokale personer i 20-åra og piloten omkom.

Det har vært tungt for mange i det lille lokalsamfunnet.

Da Dagbladet var til stede i Nordlyskatedralen søndag kveld, var det mange tenåringer og unge voksne innom - flere svært preget av ulykka.

Samme kveld ble gikk også politiet ut med navn på fire av de omkomne: Markus Vonheim (19), Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20) og Robin Karlsen (20). Mandag ble Benedikte Hyld Mella (22) identifisert som den siste passasjeren som mistet livet i helikopterulykken.

FLAGGER: Skolen, som mange andre i Alta, flagger på halv stang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLAGGER: Skolen, som mange andre i Alta, flagger på halv stang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
SKOLEN: Det var stille i gangene på Alta videregående skole etter minnestunden i formiddag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKOLEN: Det var stille i gangene på Alta videregående skole etter minnestunden i formiddag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mange berørte

Mandag ryddet Alta videregående skole timeplanen til de omkring tusen elevene som går der. I stedet ble det oppmøte i hvert sitt klasserom med basislærer og deretter en minnestund i 12-tida.

- Alle de her er ungdom i sin beste alder med hele livet foran seg. Det må oppleves som forferdelig meningsløst at dette skjer. Jeg tenker at det er tøft for dem som er igjen og alle vennene som er rundt, sier rektor Inger Berit Persen til Dagbladet.

Når Dagbladet møter Persen, har flere ansatte nettopp satt opp et bord med en bukett og et lys. Minnestunden har nettopp blitt avsluttet, og det er stille i gangene.

- Hvordan har elevene dine det i dag?

- Det er klart at det er mange reaksjoner, fra dem som er i sjokk til de som ikke er berørt, sier Person.

Hun påpeker at Alta ikke er så stort, og at mange kjenner hverandre og kan være berørt på forskjellige vis.

- Så mange er nok berørt i dag.

HELIKOPTERULYKKEN: Daglig leder i Alta Event, Stig Anton Eliassen, forteller om ulykken. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ett minutts stillhet

Det ble som nevnt holdt minnestund på skolen i dag. Den innledet rektor selv med en liten tale og minneord. Så var det ett minutts stillhet for de omkomne, etterfulgt av litt musikk.

- Det er mest for å kunne samle elevene, så de kan komme i gang med bearbeidingsprosessen som de må gjennom, sier Person.

Søndag ble ledelsen på skolen samlet til et møte. De viste da at ingen av deres elever var blant de omkomne, men at fleste av dem var tidligere elever, noen med søsken som er elever ved skolen nå.

Mandag ble alle ansatte kalt inn til møte klokka 8. Der ble det diskutert hvordan de skulle møte elevene og legge til rette for dem.

- Vi oppløste hele timeplanen i dag, og valgte å la kontaktlærerne møte elevene i basistimen, første time, der hovedmålet var at eleven skulle få legge fram sin opplevelse og sine tanker.

Skolehelsetjeneste, pedagogisk-psykologisk tjeneste og rådgivere er tilgjengelige for dem som ønsker å snakke.

- Jeg har bedt alle ansatte om å være bevisst og følge med om det er elever som går alene eller man ser har det tøft. Vi er opptatt av å vise omsorg for dem som er rammet på et eller annet vis.

HELIKOPTERULYKKEN: Prost i Alta, Anne Skoglund, forteller at hendelsen påvirker lokalsamfunnet i svært stor grad. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Vis hensyn

Under en pressekonferanse mandag formiddag ba politiet folk om å vise hensyn overfor de pårørende etter helikopterulykken i Alta. Dagbladet er kjent med at det går rykter rundt årsaken til ulykka blant lokalbefolkningen.

- Vi oppfordrer alle sammen til å vise hensyn overfor de pårørende, både med tanke på filming, posting i sosiale medier og spredning av rykter. Det er politiet som er kilden til informasjon, og som vil komme med korrekt informasjon når tida er riktig for det, sa lensmann Øyvind Lorentzen.

Sjefen for helikopterselskapet Helitrans, Richard Andre Simonsen, fortalte til Dagbladet i går at helikopteret som styrtet hadde vært inne til en kontroll like før ulykka skjedde.

- Vi har fått høre noen rykter. Det jeg kan si er at det forulykkede helikopteret ikke har ikke hatt noen kjente tekniske feil. Det er gjort en 100-timers inspeksjon av helikopteret i forkant, men det er ikke funnet noen avvik på helikopteret, sa Simonsen.

Simonsen fortalte at han opplever denne ryktespredningen som «svært vanskelig».

- Og jeg tenker på alle pårørende til alle disse ungdommene, hele miljøet i Alta, og vår egen pilot, familien hans og kollegaene våre.

HELIKOPTERULYKKEN: Daglig leder i Helitrans, Richard Andre Simonsen, om dødsulykken lørdag. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Snapchat-videoer

Også skolen har snakket med elevene om ryktespredningen.

- Da vi snakket med de ansatte i morgen, ba jeg alle kontaktlærerne om å ta opp dette som tema i basistimen, for å gjøre oppmerksom på at elevene må være bevisst på hvordan de opptrer på sosiale medier, sier rektor Persen.

Under en pressekonferanse søndag kveld kunne lensmann Lorentzen fortelle at politiet har innhentet en del elektroniske spor fra helikopterulykka i Alta lørdag.

- Det er blant annet snapchat-videoer som passasjerene sendte i løpet av turen. Disse har vi sikret oss, sa han, men ville ikke beskrive disse ytterligere, sa han.

- Det er mange som er i sjokk, som har det utrolig tøft, og får da denne tilleggsbelastningen med sosiale medier ved å se filmer og lese kommentarer og rykter og usannheter. De har det tøft nok som det er. Vi oppfordrer elevene til å vise hensyn og tenke gjennom hva man gjør og ikke legge ut alt mulig på sosiale medier, sier rektor.