Ungdommer nesten påkjørt i togtunnel

Med en mobiltelefon som lykt gikk fire tenåringer inn i en flere kilometer lang mørk togtunnel i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et arbeidstog som holdt rundt 50 kilometer i timen oppdaget guttene og klarte å stanse i tide. Lokføreren plukket opp ungdommene og overleverte dem til lovens lange arm ved Arna stasjon. Den livsfarlige hendelsen skjedde ved 01.30-tida onsdag denne uka.

Guttene som er i 15-16-års alderen hadde tatt seg inn i den 7600 meter lange Ulrikstunnelen som går ut fra hovedstasjonen i Bergen og til Arna stasjon. Tunnelen er europas mest trafikkerte ensporede togtunnelen med over 100 passerende tog i døgnet. Togene holder en hastighet på rundt 130-140 km/t, opplyser Jernbaneverket.

Mobillys

- Guttene gikk i tunnelen i stummende mørke. De forsøkte å lyse opp skinnegangen foran seg med lyset fra mobiltelefonene sine, sier sikkerhetssjef Vidar Westrheim i Jernbaneverket til Dagbladet.no.

Toget som kom hadde fjernlysene på og lokføreren oppdaget heldigvis guttene i tide slik at arbeidstoget klarte å stanse. Guttene gikk midt i skinnegangen og det er liten plass på siden av sporet.

- Hadde det vært et vanlig passasjer- eller godstog som hadde kommet gjennom tunnelen hadde det ikke klart å stanse i tide. Dette er veldig alvorlig. Hvordan det ville gått med guttene kan man bare spekulere i.

Anmeldt

Jernbaneverket ser svært alvorlig på hendelsen og har politianmeldt tenåringene for sine nattlige vandring i tunnelen.

- Vi gjør det konsekvent. Det er forbudt å oppholde seg i sporet og særdeles i tunneler, sier Westrheim.

I følge Jernbaneverket har guttene i politiavhør forklart at de skulle rømme hjemmefra og at de var på vei til Sverige da de ble stanset i tunnelen.

- Jeg mener det må være enklere måter å komme seg til Sverige på enn å gå i jernbanesporet, sier Westrheim.

Sikkerhet

Jernbaneverket har investert store summer i å sikre både spor og tunneler for uvedkommende. Ved inngangene til Ulrikstunnelen er det satt opp to meter høye piggtrådgjerder. I tillegg er områdene videoovervåket og stasjonsområdene patruljeres av vektere. Likevel er det mulig å klatre over gjerdene eller ta seg fram til tunnelåpningene ved å gå fra perrongene på stasjonene.

PÅGREPET: Her på Arna stasjon ble de fire tenåringene pågrepet av politiet.