Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdommer utfordrer hverandre til livsfarlig drikkelek

Får 24 timer til å gjennomføre det farlige Facebook-stuntet.

FARLIG LEK: I Storbritannia har flere unge mennesker mistet livet etter å ha deltatt i den farlige leken NekNominate. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
FARLIG LEK: I Storbritannia har flere unge mennesker mistet livet etter å ha deltatt i den farlige leken NekNominate. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere ungdommer har mistet livet etter å ha hengt seg på den livsfarlige trenden, NekNominate, som sprer seg via sosiale medier.

Leken går ut på å drikke en halvliter på styrten for åpent kamera, for så å publisere seansen på Facebook og utfordre andre til å gjøre det samme.

Facebook-vennene som får utfordringen har 24 timer på seg til å utføre det samme stuntet.

Flere døde
I Storbritannia har fem unge mennesker mistet livet etter å ha deltatt i den farlige leken, skriver The Telegraph.

Mens mange filmer mens de styrter øl har konkurransen eskalert og enkelte velger å drikke ren sprit. Det skal også ha blitt postet videoklipp der personer drikker blod, avføring og tar stoff.

Trenden, som startet i Australia, har spredd seg som ild i tørt gress, og både svenske, danske og norske medier har omtalt den.

Eksperter advarer

 - Det er farlig å innta mye alkohol på kort tid. Faren for en akutt forgiftning øker, sier rusforsker Astrid Skretting til Dagbladet.

Ekspertene er samstemte i sin dom over drikkemønsteret.

- Det å drikke mye alkohol på en gang er forbundet med økt risiko for ulykke, skade, uønskede hendelser, vold, forgiftning og i verste fall død, skriver rusforsker Siri Havås Haugland i en mail til Dagbladet.

- Kan spres raskt
Hun peker på at forskning viser at ungdommer påvirkes av både jevnaldrenes og foreldres drikkemønster.

- Alkoholbruk er for mange en sosial handling, og dette gir rom for at fenomener kan spre seg gjennom ulike former for sosialt fellesskap. Gjennom sosiale medier kan fenomener også spres raskt, men det er ikke sikkert de store massene av ungdom vil velge å gjøre det samme likevel.

Ingen av rusforskerne Dagbladet har snakket med kjenner til at NekNominate-trenden har nådd Norge. Haugland ønsker ikke å svartmale situasjonen.

- Det har vært flere positive trekk ved utvikling av ungdoms drikkemønster det siste tiåret. Alkoholbruken blant ungdom steg frem til omkring tusenårsskifte, deretter har alkoholbruken faktisk minsket noe og stabilisert seg, forteller hun.

Mistet broren
Det har dukket opp flere facebookgrupper som tar avstand fra drikkeleken, og advokater har rykket ut og sagt at man risikerer draptstiltale dersom leken ender fatalt.

Patrick Byrne, som mistet broren sin til NekNominate, kommer på facebooksiden sin med en sterk oppfordring om å få slutt på den farlige leken. 

- Hvis folk har litt anstendighet og respekt vil de avstå fra å delta, skriver han, ifølge Irish Independent.

Legger ut hjemmevideoer
Kombinasjonen ungdom, fyll og sosiale medier får ofte uønskede konsekvenser. 

I november og desember i fjor mottok barneverntjenesten i Fredrikstad mer enn ti konkrete saker der ungdom ned i 13-årsalderen var filmet mens de hadde sex.

Filmene, som ble lagt ut på sosiale medier og delt via mobiltelefon, var blitt tatt opp på private hjemmefester, og ungdommene på filmene var beruset.


RUSFORSKER: Rusforsker Siri Havås Haugland sier at fenomener kan spre seg raskt via sosiale medier. Foto: Privat
RUSFORSKER: Rusforsker Siri Havås Haugland sier at fenomener kan spre seg raskt via sosiale medier. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart