Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ungdomsgjeng tyvlånte bil drapsnatta»

HAUGESUND (Dagbladet): En ungdomsgjeng som oppholdt seg i Kopervik sentrum drapsnatta, skal ha tyvlånt en bil utenfor Torfæus Pub. Det var her Birgitte sist ble sett i live mens hun sto og snakket med en ukjent bilfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilen, lys av farge og av eldre årgang, skal ha vært borte fra Kopervik sentrum en times tid den aktuelle kvelden.

Dagen etter skal bilen, ifølge vitner, ha blitt vasket grundig både utvendig og innvendig, noe vitner reagerte på. Disse sensasjonelle opplysningene nådde aldri politietterforskerne i Birgitte-saken.

Bekreftet

Informasjonene Dagbladet har fått, blir bekreftet av flere uavhengige vitner på Karmøy.

Et av vitnene, en ungdom fra Kopervik, ble avhørt i begynnelsen av etterforskningen. Ungdommen unnlot da å fortelle om den tyvlånte bilen. Etter det Dagbladet forstår vil ungdommen komme til å bekrefte dette i sitt vitneprov i Karmsund herredsrett.
Etter det Dagbladet erfarer er flere av ungdommene, som ifølge vitnet har tyvlånt bilen, politiavhørt. Det framgår ikke av dokumentene at de har forklart seg om den påståtte tyvlåningen av en bil drapskvelden.

Bilsporet

I retten i går fortalte KRIPOS-førstebetjent Tore Per Bakken, som ledet de tekniske undersøkelsene på åstedet, at det er sikret bilspor på Gamle Sundvei. Bilsporet ble funnet om lag åtte til ti meter på nedsiden av stedet hvor Birgitte ble overfalt i veikanten. Sporet ble funnet helt ut i gresskanten av veien.

Hvis bilsporet kan knyttes til drapet, kan det forklare hvorfor slepesporene etter liket går i en bue og krysser veibanen to ganger.
Avstanden mellom der hvor buen på sporene starter og krysser tilbake over veien og inn gjennom porten, stemmer godt overens med størrelsen på en bil.

KRIPOS-førstebetjenten forklarte at teknikerne ikke utelukket at drapshandlingen kan ha startet i eller ved en bil.

- Vi tror også at gjerningsmannen må ha blitt blodtilsølt, sa Bakken i går.

Klemt i dør?

Han opplyste også om klemmeskader som er funnet på begge beina, på undersiden av knærne, til drapsofferet. KRIPOS-teknikerne har ingen svar på hvordan disse skadene kan ha oppstått.

På spørsmål fra forsvarer advokat Arvid Sjødin svarte Tore Per Bakken at de ikke kan utelukke at skadene kommer fra en bildør.
KRIPOS-førstebetjenten bekreftet i retten i går at det ble funnet skjellsand eller veisalt i blodet i veien.

Ved eksaminasjon av bonden som fant Birgitte drept, kom det fram at han har hatt en liten haug med skjellsand noen få hundre meter fra åstedet. Det er mulig å kjøre bil fra åstedet til skjellsand-lageret.

Da politiet gikk med hund rundt åstedet lørdag 6. mai, kom de over svake spor som gikk fra området ved skjellsanda og mot stedet hvor Birgitte ble funnet drept.

Fram til pågripelsen av den tiltalte fetteren i februar i år, sto bilsporet svært sentralt. Tre uavhengige observasjoner styrket denne teorien.

I biter

  • Birgitte ble sist sett utenfor Tor-fæus Pub klokka 00.08 drapsnatta. Da sto hun og snakket med en ukjent bilfører gjennom en åpen sidedør.
  • Ved 00.20- 00.30-tida ble en bil, trolig lys av farge og av eldre årgang, sett i stor fart i Øygardveien. Vitnene mente det satt minst to personer i bilen. Den kjørte i retning Gamle Sundvei. Veivalget tydet på at sjåføren var lokalkjent.
  • Klokka 00.35 oppdager en bilfører nye bilspor inn på Gamle Sundvei. Han reagerer på sporene fordi veien er nykalket.

Dagbladet omtalte i går 28 punkter som i sum river statsadvokatens tiltale i biter. De fleste av disse punktene ble i går bekreftet av KRIPOS-teknikeren.
Det kom klart fram at fetterens tilståelse på en rekke punkter ikke stemmer overens med tekniske funn og analyser. KRIPOS-førstebetjenten understreket også at Birgitte hadde en rekke skader i hodet, påført av stump vold.

Også opplysningene om selve drapsstedet er i strid med fetterens forklaring.

Vendte tilbake?

I retten forklarte bonden at årsaken til at han fant Birgitte, var at porten inn på området sto åpen. Dette strider med opplysninger fra en polititjenestemann som passerte åstedet ved 04-tida drapsnatta.

Han oppdaget ikke liket, men opplyste at han lukket porten etter seg.

Disse opplysningene, sammenholdt med funn av steiner som ikke er naturlig plassert i nærheten av liket, gjør at man ikke kan utelukke at personer har vært på åstedet mellom klokka 04 og 09.45 når Birgitte ble funnet. Dette er opplysninger som politiet aldri har etterforsket.

Sundvegen på Karmøy
Hele Norges coronakart