Ungdomsgjenger: -  Sett fyr på rådhuset

Fransk politi er i høyeste beredskap for nye opptøyer i helga. På Internett oppfordrer ungdomsgjenger til å ta kampen til gatene i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 16 dager etter opptøyene begynte, våger innbyggerne i Paris\' forsteder å senke skuldrene. - Vi har vært redde. For livet, og selvsagt for å miste bilen. Nå kan vi slappe litt av, men vi vet jo aldri om dette tar slutt, sier Laurent (35) til Dagbladet.

Eiffel-tårnet

Han sitter på Café de la Poste i Stain, forstaden der 60 år gamle Jean-Jacques Le Chenadec ble drept av rasende ungdommer fredag sist uke. Han ble slått i hjel etter at han prøvde å slukke en brann som var tent i en søppelbøtte. Siden opptøyene begynte er over 4700 biler satt i brann, men de siste dagene har antall angrep gått ned fra natt til natt. 12 000 politifolk er på tå hev og frykten er stor for nye opptøyer i helga. På Internett blir det nå spredt oppfordringer om å ta opptøyene til sentrum av Paris\' gater.

- Ungdommer i Paris\' forsteder, foren dere, sett les keufs (politiet) i brann. Dra til rådhuset i byen din og tenn på, står det på en Internett-blogg. Oppfordringer går også ut til ungdommer via SMS.

Noen snakker også om å «brenne Eiffel-tårnet», skriver Le Figaro.
Det er usikkert hvor koordinerte oppfordringene på Internett er. Men politiet tar truslene på alvor.

I helga patruljerer 1200 politifolk transportnettet inn til Paris.
Politisjefen, Pierre Mutz, forbød torsdag salg av brennstoff i byens supermarkeder.

Filmet politivold

Franske myndigheter er også på vakt mot alt som kan provosere fram mer vold. Raseriet blant ungdommene i de franske forstedene er delvis skapt av knallharde politimetoder. Den franske kanalen France 2 viste før helga bilder av flere politifolk som banker opp en ung mann i La Courneve. Innenriksminister Nicolas Sarkozy reagerte umiddelbart, og suspenderte åtte politifolk. Historier om politivold florerer også i rettssalene der ungdommer blir hastedømt til strenge straffer for å ha deltatt i opptøyene. Flere sier politiet skrek «sales arabes» - skitne arabere mot ungdommene. Frankrikes president Jacques Chirac forsvarte bruken av nødlover for å kvele opptøyene. I helga er portforbudet for ungdommer under 16 år på plass i over 30 byer.

Chirac innrømmet også at forholdene i forstedene må forbedres.
- Vi må svare raskt på problemene som møter mange innbyggere i fattige bydeler, sa han.

BILER I BRANN:  4700 biler er satt i brann siden opptøyene begynte for 16 dager siden. Nå frykter politiet nye opptøyer i sentrum av Paris. Foto: Tomm W. Christiansen
BILER I BRANN: 4700 biler er satt i brann siden opptøyene begynte for 16 dager siden. Nå frykter politiet nye opptøyer i sentrum av Paris. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
FRYKTER FLAMMER: I går feiret Frankrikes president slutten på 1. verdenskrig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer