Ungdomsgjenger: -  Sett fyr på rådhuset

Fransk politi er i høyeste beredskap for nye opptøyer i helga. På Internett oppfordrer ungdomsgjenger til å ta kampen til gatene i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 dager etter opptøyene begynte, våger innbyggerne i Paris\' forsteder å senke skuldrene. - Vi har vært redde. For livet, og selvsagt for å miste bilen. Nå kan vi slappe litt av, men vi vet jo aldri om dette tar slutt, sier Laurent (35) til Dagbladet.

Eiffel-tårnet

Han sitter på Café de la Poste i Stain, forstaden der 60 år gamle Jean-Jacques Le Chenadec ble drept av rasende ungdommer fredag sist uke. Han ble slått i hjel etter at han prøvde å slukke en brann som var tent i en søppelbøtte. Siden opptøyene begynte er over 4700 biler satt i brann, men de siste dagene har antall angrep gått ned fra natt til natt. 12 000 politifolk er på tå hev og frykten er stor for nye opptøyer i helga. På Internett blir det nå spredt oppfordringer om å ta opptøyene til sentrum av Paris\' gater.

- Ungdommer i Paris\' forsteder, foren dere, sett les keufs (politiet) i brann. Dra til rådhuset i byen din og tenn på, står det på en Internett-blogg. Oppfordringer går også ut til ungdommer via SMS.

Noen snakker også om å «brenne Eiffel-tårnet», skriver Le Figaro.
Det er usikkert hvor koordinerte oppfordringene på Internett er. Men politiet tar truslene på alvor.

I helga patruljerer 1200 politifolk transportnettet inn til Paris.
Politisjefen, Pierre Mutz, forbød torsdag salg av brennstoff i byens supermarkeder.

Filmet politivold

Franske myndigheter er også på vakt mot alt som kan provosere fram mer vold. Raseriet blant ungdommene i de franske forstedene er delvis skapt av knallharde politimetoder. Den franske kanalen France 2 viste før helga bilder av flere politifolk som banker opp en ung mann i La Courneve. Innenriksminister Nicolas Sarkozy reagerte umiddelbart, og suspenderte åtte politifolk. Historier om politivold florerer også i rettssalene der ungdommer blir hastedømt til strenge straffer for å ha deltatt i opptøyene. Flere sier politiet skrek «sales arabes» - skitne arabere mot ungdommene. Frankrikes president Jacques Chirac forsvarte bruken av nødlover for å kvele opptøyene. I helga er portforbudet for ungdommer under 16 år på plass i over 30 byer.

Chirac innrømmet også at forholdene i forstedene må forbedres.
- Vi må svare raskt på problemene som møter mange innbyggere i fattige bydeler, sa han.

BILER I BRANN:  4700 biler er satt i brann siden opptøyene begynte for 16 dager siden. Nå frykter politiet nye opptøyer i sentrum av Paris. Foto: Tomm W. Christiansen
BILER I BRANN: 4700 biler er satt i brann siden opptøyene begynte for 16 dager siden. Nå frykter politiet nye opptøyer i sentrum av Paris. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
FRYKTER FLAMMER: I går feiret Frankrikes president slutten på 1. verdenskrig.