Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vold i Kristiansand:

Ungdomsgutter tullet med «orgasmelyder». Så ble en av guttene sparket i hodet på åpen gate i Kristiansand

- Vi er fra bygda og er vant til å kunne tulle uten at noen tar det personlig, sier en av guttene.

SPARKET I HODET: To gutter blir holdt nede og slått midt i Kristiansand sentrum. En av guttene blir sparket i hodet. Politiet tror at guttene med afrikansk minoritetsbakgrunn kan tilhøre en ungdomsgjeng politiet har hatt kjennskaps til en stund. Video: Tipser / privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kveld oppsto det bråk mellom to grupper ungdommer midt i Kristiansand sentrum på innsiden og utenfor kjøpesenteret Sandens i Markens gate.

- Det var brutalt, sier en mann i 30-åra, som filmet deler av hendelsene.

- Med vilje

Politiet i Kristiansand loggførte hendelsen klokka 19.55.

Det går fram av politiets operasjonslogg at noen ungdommer fra ei bygd i Agder ble antastet av en gjeng ungdommer med afrikansk minoritetsbakgrunn. Da politiet kom til stedet, var guttene med minoritetsbakgrunn forsvunnet.

- Politiet søkte etter dem, men fant dem ikke, men vi har kommet fram til et navn i saken, sier Kjell-Erik Eriksen, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon, til Dagbladet.

Han forteller at politiet mistenker at guttene tilhører gjengen som politiet og forebyggende etater bruker mye ressurser på.

Av en trendrapport om ungdomskriminalitet i Kristiansand, går det fram at antall registrerte saker begått av mindreårige økte fra 260 saker i 2015 til 329 saker i 2016. Rapporten viser en stor økning i registrerte voldssaker, fra 32 saker i 2015 til 74 saker i 2016.

Rapporten beskriver at et ungdomsmiljø representerer en særlig utfordring. Kjernen i miljøet skal bestå av 10-15 personer, som ifølge rapporten har minoritetsbakgrunn fra Somalia, Eritrea og Afghanistan.

Etterforskningslederen sier at mye kan tyde på at guttene fra bygda ble utsatt for et tilfeldig angrep.

- Området hvor hendelsen skjedde, er i kjernen av området hvor de beveger seg. De har nok stelt i stand bråk med vilje, sier Eriksen, som forteller at saken er oversendt til et lokalt lensmannskontor i Agder.

Sparket i hodet

Mannen som filmet hendelsen, var på jobb i Kristiansand da han tilfeldigvis ble vitne til volden.

Først havnet guttene i munnhuggeri inne på kjøpesenteret, forteller han.

- Siden de var så unge, tenkte jeg ikke at det skulle bli til noe mer, men så havnet ungdommene i et klammeri med hverandre, sier mannen.

LØPER FOR Å GRIPE INN: Moren til gutten som ligger på bakken i håndgemeng med en gutt, løper her til for å gripe inn. Til høyre i bildet står venner som ble vitne til hendelsen. Kvinnens sønn forteller at han prøvde å forsvare seg. Foto: Privat
LØPER FOR Å GRIPE INN: Moren til gutten som ligger på bakken i håndgemeng med en gutt, løper her til for å gripe inn. Til høyre i bildet står venner som ble vitne til hendelsen. Kvinnens sønn forteller at han prøvde å forsvare seg. Foto: Privat Vis mer

I den korte videoen ser man at to gutter ligger på bakken, og blir holdt nede. Han blir også slått av den ene gutten som står over ham.

Plutselig tar en av guttene løpefart og sparker den andre gutten som ligger på bakken i hodet.

- Det var det verste som skjedde. Han ble liggende på fortauet en stund. Andre voksne kom til for å hjelpe ham, sier mannen, som forteller at det ble utvekslet slag også før han begynte å filme.

- Gutten som ble sparket i hodet ble liggende å gråte. Folk rundt ble opprørte over hvor brutalt det var, sier mannen, som legger til at filmen er kort fordi han måtte springe til for å hjelpe.

Var på tur til byen

Dagbladet har fått kontakt med guttene som ifølge vitnet ble angrepet på åpen gate. De var på tur til Kristiansand. Mellom aktiviteter hadde ungdommene litt ekstra tid i sentrum på egen hånd, forteller ungdommene til Dagbladet etter tillatelse fra foreldrene.

- Jeg og en kompis hadde en høyttaler som vi tenkte at vi kunne tulle litt med. Vi satt på orgasmelyder inne på kjøpesenteret for å se hvordan folk reagerte. Når vi kom forbi disse fire guttene, så reagerte de sterkt på lydene, sier en 16-åring, som forteller at en av dem tok høyttaleren fra dem.

- Da den gutten prøvde å gå bort med høyttaleren, tok vi den fra ham igjen. Da oppsto det litt knuffing. Vi prøvde å gå bort fra stedet, men de fulgte etter oss.

16-åringen forteller at han og vennene deretter snakket om at de andre guttene overdrev. Dette forteller han at de andre ungdommene hørte, og at spesielt en av dem ble veldig sinte.

Gutten som ble sint ville da sloss med gutten som gikk rundt med høyttaleren inne på kjøpesenteret.

- Han slo da til kompisen min, sier 15-åringen som like etter ble sparket i hodet.

Gutten som ble slått, og som hadde høyttaleren i hetta, forteller at han ble slått flere ganger før han selv slo tilbake og deretter la den andre gutten i bakken.

- Da kom de andre guttene og la meg i bakken, begynte å slå og sparke meg mens jeg lå der, som man ser på videoen. Jeg dro ikke på legevakta, men jeg har hatt vondt i hodet de siste dagene, forteller 15-åringen, som forteller han sparket fra seg for å forsvare seg.

En av hans 15-åringens venner prøvde å dra bort guttene som sparket og slo. Da ble også han slått i bakken.

- Da sparker en av guttene til meg alt han kan i hodet, sier gutten, som også er 15-år.

- Jeg har aldri hørt et sånt smell før. Den ene venninna vår skrek høyt da hun så det som skjedde, sier 16-åringen. Han forteller at også han ble truet av en av guttene med slag. Han sier også at en av de andre guttene prøvde å hjelpe.

- Vi er fra ei bygd, her kan vi tulle uten at noen tar det personlig, sier 16-åringen, som sier han ikke brukte vold selv, men at han prøvde å dra og ta tak i guttene for å stoppe det som skjedde.

TAR LØPEFART: Til høyre i dette bilde tar en gutt løpefart og sparker en annen gutt i hodet. Hendelsen er anmeldt og etterforskes av lokalt lensmannskontor. Foto: Privat
TAR LØPEFART: Til høyre i dette bilde tar en gutt løpefart og sparker en annen gutt i hodet. Hendelsen er anmeldt og etterforskes av lokalt lensmannskontor. Foto: Privat Vis mer

15-åringen endte på legevakta etter hendelsen og forteller at alle gråt og klemte hverandre etter hendelsen.

Det går bedre med ham nå, men han har skader etter å ha blitt slått og sparket, flere kuler og kutt rundt øret.

- Det var skikkelig skummelt, livsfarlig, sier 15-åringen.

- Forferdelig

Kvinnen som kommer løpende for å gripe inn på slutten av videoen, var leder for turen og er moren til gutten som ligger på bakken og sparker fra seg mot den gutten som står over ham.

Kvinnen forteller at guttene, som også hun oppfattet at angrep hennes sønn og vennene, var ute etter bråk.

- Jeg synes det som skjedde er helt forferdelig. Vi reiser hvert år på en sånn kosetur, og det er veldig trist at dette skjedde. Det frister ikke å gjenta turen, sier hun.

Moren til 15-åringen reagerer på at ikke flere voksne hjalp til da de så hva som skjedde.

- Flere gikk bare rett forbi eller ventet med å hjelpe, sier hun.

- Min sønn er skremt etter dette, nå ser han seg over skuldra når han går rundt, og det skal man ikke trenge å gjøre, sier hun.

Dagbladet har ikke klart å identifisere guttene i den andre gruppa og de har dermed ikke fått muligheten til å forklare deres side av saken.