Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdomskriminaliteten øker i Oslo: - Tiåringer reker gatelangs om kvelden

Etter flere år med nedgang har den registrerte kriminaliteten blant barn og unge under 18 år økt, viser en fersk rapport fra politiet.

ØKT KRIMINALITET: Etter flere år med nedgang har den registrerte kriminaliteten blant barn og unge under 18 år økt, viser en ny rapport fra politiet. Foto: NTB Scanpix
ØKT KRIMINALITET: Etter flere år med nedgang har den registrerte kriminaliteten blant barn og unge under 18 år økt, viser en ny rapport fra politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor ble det registrert 2795 straffbare forhold i aldersgruppa 10–17 år. Tilsvarende tall for i 2016 var 2200.

Det går fram av den såkalte Salto-rapporten, som tirsdag ble lagt fram av politimester Hans Sverre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen.

- Det er uakseptabelt at noen få ungdommer skremmer folk i vårt nærmiljø med uakseptabel og truende atferd, og ved å begå lovbrudd, sier Raymond Johansen til de frammøtte på konferansen.

I fjor sto barn og unge under 18 år for 6,4 prosent av alle straffbare forhold med kjent gjerningsperson i Oslo, går det fram av tallene. I 2015 var tilsvarende andel nede i 4,9 prosent.

- Fra Holmenkollen til Holmlia

Samtidig ligger andelen ungdom som ikke begår straffbare forhold stabil på 97 prosent, understrekes det i rapporten.

- Vi har sett handlinger som gjør at en del føler seg utrygge. De mest aktive lovbryterne blir registrert og anmeldt, sier Johansen og dykker i statistikken:

Han viser til at det er om lag 50 000 unge i alderen 10 til 17 år i Oslo. Bare 151 av disse er registrert som gjengangere med fire eller flere anmeldelser. Samtidig står disse for 37 prosent av den registrerte kriminaliteten i denne aldersgruppa.

Han sier at de aller fleste ungdommene i hovedstaden oppfører seg «helt eksemplarisk», men vedgår at det har vært en lite hyggelig utvikling i antall unge kriminelle.

- Det er noen få gjengangere som står for en stor del av kriminaliteten, sier Johansen og krever at foreldrene «gjør en jobb»:

- Foreldrene må gjøre en jobb. Det hører ingensteds hjemme at ti- tolvåringer reker gatelangs om kvelden, uten at foreldrene føler et ansvar for det, sier Johansen.

Han sier at alle som bor i Oslo, «fra Holmenkollen til Holmlia», skal føle seg trygge, før han understreker at både han personlig og byrådet er klar over alvoret i situasjonen.

Minst ni skyteepisoder

Siden februar i år har det vært minst ni skyteepisoder i Oslo. Både politipatruljer og natteravner har blitt angrepet av gjenger.

Samtidig har konfliktene om territorium og penger mellom flere kriminelle også ført med seg uskyldige ofre, som polakken som tilfeldig ble skutt og drept i mars over det som skal ha vært en krangel om 500 kroner i narkopenger.

I går meldte NRK at Oslo-politiet registrerte 33 tilfeller av at de ble forsøkt hindret i arbeidet fra 1. september i fjor til 1. mai i år. Det er en økning fra 20 tilfeller i samme periode i 2017, og 14 tilfeller i 2016.

Situasjonen betegnes som alvorlig, og justisminister Tor Mikkel Wara lovet før månedsskiftet at han vil sette inn 30 ekstra politifolk i Groruddalen for å få bukt med gjengbråket.

- Uakseptabelt

Politimester Hans Sverre Sjøvold gir uttrykk for at politiet er avhengig av hjelp fra flere etater, dersom man skal lykkes med å snu den negative utviklingen.

- Dette er ikke en jobb for én etat alene. Mange er nødt til å bidra i fellesskap for at vi skal kunne lykkes. Straffesporet vil ikke alltid være det beste sporet, sier Sjøvold og fortsetter:

- Det er klart det er et press på oss om dagen for å løse oppgavene vi blir konfrontert med. Vi skal sørge for trygghet, vi skal bekjempe kriminalitet, men det viktigste er at vi må evne å øse raskere enn det lekker inn i båten, sier Sjøvold.

Oslo-politiet bemanner nå opp med over 70 årsverk, som først og fremst skal settes inn i bydelene.

- Vi håper det vil gi en god effekt utover sommeren, sier Sjøvold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media