UNG ADVARSEL: - Vi trenger en omfattende velferdsreform for å sikre at dagens unge faktisk har en fungerende velferdsstat i 2060, mener Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i Fremskrittspartiets Ungdom. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Christian Roth Christensen / Dagbladet
UNG ADVARSEL: - Vi trenger en omfattende velferdsreform for å sikre at dagens unge faktisk har en fungerende velferdsstat i 2060, mener Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i Fremskrittspartiets Ungdom. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

SIV JENSEN OG BJØRN-KRISTIAN SVENDSRUD

Ungdomsopprør i Frp mot Siv: - Ser at det jeg skisserer vil bli upopulært

- Vi må slutte å bruke oljepenger til drift og i stedet leve av skatteinntektene, mener Bjørn-Kristian Svendsrud, leder for Frp's ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvelden før finansminister Siv Jensen skal legge fram statsbudsjettet, advarer FpU-lederen sin partileder mot å fortsette tappingen av oljefondet.

- I vår regjeringsperiode de fire siste årene har det vært en ganske stor økning i oljepengebruken samtidig som at utgiftene er økt selv med høyere skatteinngang.

- Regjeringen har løst ting slik Norge er vant til å løse det i nedgangstider, med en motkonjunkturpolitikk, der man spytter inn offentlige midler for å få det til å gå rundt. Det ser man resultatene av, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

KLAR: Finansminister Siv Jensen er klar til å legge fram statsbudsjettet på Stortinget klokka 10 torsdag. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
KLAR: Finansminister Siv Jensen er klar til å legge fram statsbudsjettet på Stortinget klokka 10 torsdag. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Nå må det ta slutt, norsk økonomi går betraktelig bedre. Jeg er glad for at finansminister Siv Jensen har sagt at det blir mindre økning i oljepengebruken.

- Men det holder ikke. Jeg mener at regjeringen også må redusere de offentlige utgiftene, sier han.

Rådet til Siv og Erna

FpU-lederen forteller at hans råd til Siv og Erna er å innføre flere egenandeler innenfor velferdssektoren.

- Det kan innrettes sosialt, slik at de som tjener mest må betale mest. Og at de som tjener minst får enda lavere skatter.

- I et land med en så stor middelklasse som i Norge har flere råd til å betale egenandeler. Vi trenger en omfattende velferdsreform for å sikre at dagens unge faktisk har en fungerende velferdsstat i 2060, sier han.

Sykelønnen

Svendsrud hevder at det vil innebære at sykelønnen må reduseres.

- Vi mener det kan gjøres ved å innføre en karensdag og at den som er syk får utbetalt 85 prosent av lønnen sin.

- Dessuten må målet være å redusere sykefraværet. Hvis vi får redusert sykefraværet til svensk nivå, vil vi spare inn cirka 20 milliarder kroner, sier FpU-lederen.

Unge på uføretrygd

Han vil også behovsprøve barnetrygden, fjerne kontantstøtten og endre uføresystemet.

- Andelen unge uføre er altfor høy. Da tenker jeg ikke på unge som er kronisk syke og ute av stand til å jobbe.

- Jeg er overbevist om at vi har mye å hente ved bedre å legge til rette for at unge mennesker i 20-30-årene kan ta ut sin restarbeidsevne. Da må vi som samfunn tro på dem. Kostnadene må ned for at Norge kan opprettholde en bærekraftig velferdsstat de neste tiårene, sier Svendsrud.

Manglende medlidenhet

Han forventer reaksjoner på FpU-forslagene.

- Når man fremmer slike synspunkter som jeg nå gjør, kommer ofte beskyldninger om manglende medlidenhet og manglende sosial samvittighet, at man vil ramme de svakeste og sykeste av oss.

- Jeg mener det tvert imot handler om å beskytte dem som sitter lengst ned ved bordet, for uten at vi strammer inn kostnadene nå, vil velferdsstaten i 2060 ikke ha mulighet til å hjelpe dem på samme måte som i dag.

- Det er en generasjonssak, som handler om at vi som er unge i dag skal ha god velferd også i voksen alder, slik våre foreldre har hatt.

- Jeg ser at det jeg skisserer er krevende og vil bli upopulært, men av og til trenger pasienten hard medisin.

Oljesmurt hverdag

Svendsrud mener det er et være eller ikke-være.

- Men i vår oljesmurte hverdag er det vanskelig å nå fram, fordi folk forventer at velferdsstaten skal fikse alt.

- Men staten kan ikke fikse alt. I framtida må den enkelte av oss fikse litt mer selv.

Norsk tradisjon

- Har du og FpU vært kritiske til regjeringens oljepengebruk, har dere hevet røsten internt?

- Ikke godt nok. Vi har prøvd å si at det er lov å bremse litt. Men jeg skjønner jo også hvorfor regjeringen har gjort det den har gjort. For det har vært tradisjonen i Norge å bruke oljepenger.

- Men det kommer til et punkt der man burde tenke at oljefondet er pensjonen til folk. Vi må slutte å bruke oljepenger til drift og i stedet leve av skatteinntektene.

- Hva vil du akseptere av oljepengebruk i årets statsbudsjett?

- Jeg regner med at det er en økning, men at økningen er mindre. Helst skulle jeg ønske at summen ikke var større enn i fjor. Det hadde vært et viktig signal. Men jeg liker at Siv er tydelig på at det blir trangere tider, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.