Ungdomspartiene med klimaforlik

Ungdomspartiene er enige om framtidas klimapolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På en klimadebatt i regi av Kirkens Nødhjelp overleverte samtlige norske ungdomspartier - med unntak av Fremskrittspartiets - sitt klimaforlik til miljøvernminister Helen Bjørnøy, Høyres nestleder Børge Brende og Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Med en kraftig oppfordring om at også de voksne blir enige.

- Jeg håper av hele mitt hjerte at de nå kan heve seg over partidiskusjonen og bli enige om et norsk klimamål, sier AUF-leder Martin Henriksen til Dagbladet.no.

- Retorikk

- Et retorisk poeng, svarer Helen Bjørnøy, som mener utfordringen er å bli enige om konkrete tiltak.

- Vi jobber nå med de sektorvise klimaplanene som legges fram til våren, og da må vi få til et bredt forlik. Jeg har tro på at alle partier, med unntak av Fremskrittspartiet, deler alvoret i denne saken, sier miljøvernministeren til Dagbladet.no.

AUF-lederen mener at når sju av åtte ungdomspartier kan bli enige om et klimamål, bør det samme gjelde moderpartiene. Henriksen mener også at et konkret prosentmål for utslippsreduksjoner er nødvendig.

- Vi trenger et konkret, ambisiøst mål. Det er veldig viktig fordi det sier noe om ambisjonsnivået i klimapolitikken, og også fordi det henger sammen med hvilke tiltak vi skal iverksette, sier Henriksen.

OPPFORDRER DE VOKSNE: AUF-leder Martin Henriksen er blitt enige med alle ungdomspartiene unntatt FrP om et klimaforlik. Nå oppfordrer han moderpartiene til å gjøre det samme. Foto: SCANPIX og DAGBLADET/Steinar Buholm
OPPFORDRER DE VOKSNE: AUF-leder Martin Henriksen er blitt enige med alle ungdomspartiene unntatt FrP om et klimaforlik. Nå oppfordrer han moderpartiene til å gjøre det samme. Foto: SCANPIX og DAGBLADET/Steinar Buholm Vis mer

Litt enig

I sitt forlik går ungdomspartiene inn for at Norge følger FNs mål om en reduksjon av klimagasser på 60-80 prosent innen 2050.

Og miljøvernminister Helen Bjørnøy er langt på vei enig, selv om hun ikke vil komme med klare prosenter:

- Vi har sagt at vi støtter målet om at temperaturøkningen ikke må bli høyere enn to grader, noe som innebærer en utslippsreduksjon på 50-80 prosent å redusere temperaturen med to grader.

Dette krever de unge:

Ungdomspartiene legger fram flere konkrete forslag i sitt forlik, blant annet:

* Bygge høyhastighetstog

* Alle byer pålegges å ha biodrivstoffanlegg innen 2009

* Satse på nullutslippsbiler

* Høyere miljøavgift på flytrafikk

* Internasjonale drivstoffsavgifter

* Energiøkonomisering i alle offentlige bygg

* Satsing på alternative energikilder

* Elektrifisering av sokkelen

* Norge må være en pådriver for en internasjonal klimaavtale etter Kyoto som er enda mer offensiv

* Bedrifter må rapportere et klimaregnskap

* Klimavennlige kommuner belønnes

- Vi har strukket oss langt for å bli enige. Men dette er altfor viktig til å diskutere hvorvidt det er vanskelig å bli enig. Nå må Erna, Jens, Kristin, Åslaug og Dagfinn og de andre sette seg ned å komme fram til et nasjonalt forlik, sier Henriksen.

1 prosent av BNI

Likevel - partiene ble ikke enige om veldig mye konkret under dagens debattmøte hos Kirkens Nødhjelp.

Innleder Lars Haltbrekken la opp løpet med å foreslå og sette av én prosent av BNP (brutto nasjonalinntekt) - det vil si rundt 20 milliarder kroner - til klimatiltak.

- Minst! Det er det samme beløpet vi setter av til bistandsarbeid. Det betyr fortsatt at 98 prosent går til oss selv, sa Haltbrekken.

Frp og Solvik-Olsens løsning er å bruke penger på utvikling av ny og klimavennlig teknologi, samt kjøp av klimakvoter.

Kjøp kvoter

- Vi tror ikke det nytter å overby hverandre i prosenter om hvor mye vi skal kutte i utslippene, sier Frps miljøpolitiske talsmann.

Børge Brende er enig med ungdomspartiene om at det viktigste er å komme fram til et forlik:

- Vi går gjerne i bresjen for å få til et klimaforlik. Vi ønsker en utslippsreduksjon på 20-25 prosent innen 2020, sier Børge Brende.

Det gjenstår å se om han lykkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer