ANTIRASISTER: Lederne for ungdomspartiene: (f. v.) Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Iver Aastebøl (Rød Ungdom), Eskil Pedersen (AUF), Ingvild Ofte Arntsen (sentralstyremedlem KrFU), Ove Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom) og Henrik Asheim (Unge Høyre).
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ANTIRASISTER: Lederne for ungdomspartiene: (f. v.) Sveinung Rotevatn (Unge Venstre), Olav Magnus Linge (Sosialistisk Ungdom), Iver Aastebøl (Rød Ungdom), Eskil Pedersen (AUF), Ingvild Ofte Arntsen (sentralstyremedlem KrFU), Ove Vanebo (Fremskrittspartiets Ungdom) og Henrik Asheim (Unge Høyre). Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Ungdomspartiene sammen mot SOS Rasisme

Ungdomspartiene vil ha partipolitikken ut av det antirasistiske arbeidet. Nå starter de en ny organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden mai i fjor har ungdomspartiene jobbet sammen med Antirasistisk Senter for å få på plass en ny organisasjon mot rasisme, som en reaksjon på skandalen rundt SOS Rasisme.

Men fra og med stiftelsesmøtet den 21. mars er ungdomsorganisasjonene enige om å holde fingrene fra fatet.

Ny start - Vi vil avpolitisere arbeidet mot rasisme, sier Unge Høyre-leder Henrik Asheim til Dagbladet.

- Jeg vil heller si at vi vil av-parti-politisere det, sier lederen i Kristelig Folkepartis Ungdom, Elisabeth Løland.

Til tross for nyanseforskjellen har det vært bred enighet i arbeidet for å stifte en ny organisasjon.

- Mange er veldig skuffet over det som har skjedd i SOS Rasisme, og som Dagbladet har dratt opp gang på gang, og det er en god anledning til å starte på nytt og litt bredere, sier Elisabeth Løland til Dagbladet.

Razzia Planene om en ny organisasjon ble enda mer aktuelle i dag, da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund.

Razziaen ble gjennomført kort tid etter at landsstyremedlem Bård Frantzen sto fram i et intervju med Dagbladet der han hevdet at organisasjonen både forfalsket bevis og betalte svarte lønninger.

SOS Rasisme tømte kontoer og brente regnskaper, sa Frantzen.

- Det som har skjedd i SOS Rasisme, er veldig alvorlig. Ledelsen har brukt denne saken til egen vinning, og til å fremme et politisk syn som er ganske langt til venstre selv for Rød Ungdom, sier Henrik Asheim.

- Det er fryktelig ille. De har ødelagt en viktig og stor organisasjon, og har ødelagt for det antirasistiske arbeidet blant ungdom i mange år, sier lederen i Sosialistisk Ungdom, Olav Magnus Linge.

- Stor interesse - Det er stor interesse og mange som har meldt seg for å jobbe frivillig, sier leder i Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, til Dagbladet.

Nå skal det formelle på plass, som valgkomiteer og vedtekter. Deretter skal ungdomspartiene overlate styringen til ledelsen i den nye organisasjonen, som ifølge Olav Magnus Linge har arbeidstittelen Ungdom mot rasisme.

- Det er på tide at vi får denne organisasjonen, siden det er lenge siden SOS Rasisme har fungert godt. Vi forsøker å unngå slike feil som SOS Rasisme har gjort, ved å lage en strukturelt sterkere organisasjon slik at en gruppe ikke får for mye makt, sier Kari Helene Partapuoli.