IMBONERAKURE: Ungdomspartiet, en slags paramilitær ungdomsfløy av Burundis regjeringsparti, beskyldes for å gjengvolda familiemedlemmer av sine politiske motstandere. Her fra en demonstrasjon i mai i 2015. I forgrunnen står en mann som demonstrerer mot regjeringspartiet. Imbonerakure-medlemmer kommer løpende mot ham, bevæpnet med kjepper. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix 
IMBONERAKURE: Ungdomspartiet, en slags paramilitær ungdomsfløy av Burundis regjeringsparti, beskyldes for å gjengvolda familiemedlemmer av sine politiske motstandere. Her fra en demonstrasjon i mai i 2015. I forgrunnen står en mann som demonstrerer mot regjeringspartiet. Imbonerakure-medlemmer kommer løpende mot ham, bevæpnet med kjepper. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Ungdomspartiet i Burundi beskyldes for å gjengvoldta familiemedlemmer av sine politiske motstandere

Voldtektsepidemi brer seg i det afrikanske landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Medlemmer av Imbonerakure, en slags paramilitær ungdomsfløy av Burundis regjeringsparti CNDD-FDD, skal ha utført en rekke koordinerte gjengvoldtekter i det afrikanske landet siden 2015 da det brøt ut politiske demonstrasjoner rettet mot Burundis regjeringsparti.

Det melder den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Rettet mot opposisjonspolitikere

Mange av voldtektene er tilsynelatende rettet mot opposisjonspolitikeres familiemenn. Politimenn - eller i alle fall menn iført politiuniformer - skal også ha utført voldtekter, ifølge HRW.

Gjengvoldtektene skal ikke være konsentrert rundt et område i Burundi, men spredd landet rundt.

«Menn bevæpnet med skytevåpen, kjepper eller kniver har voldtatt kvinner under angrep mot deres hjem, som oftest om natten. Mannlige familiemedlemmer, flere av dem medlemmer av et opposisjonsparti, skal også ha blitt angrepet. Flere skal ha blitt drept eller kidnappet», skriver HRW.

«La oss drepe henne»

Bakgrunnen for anklagene er en rekke intervjuer HRW har gjort med 70 voldtektsofre. Intervjuene ble gjennomført i Nduta flyktningeleir i Tanzania i mai.

Én av kvinnene HRW intervjuet, en 36 år gammel kvinne, fortalte at Imbonerakure voldtok henne fordi mannen hennes er medlem av FNL, en opposisjonsgruppe i Burundi.

- Jeg ble holdt i armene og bena. En angriper sa «la oss drepe henne, hun er en FNL-kone», mens de voldtok meg, sier 36-åringen, som er sitert anonymt.

Det var ifølge kvinnen tre Imbonerakure som voldtok henne. Hun kjente igjen en av dem, som skal ha patruljert i nabolaget hvor kvinnen og hennes mann bodde. Mannen hennes ble drept, og liket funnet dagen etter at 36-åringen ble voldtatt, ifølge HRW.

- Deltok i borgerkrigen

Den britiske utgaven av International Business Times skriver at medlemmene i Imbonerakure består av menn i alderen fra 25 til 35, og kommer fra vidt forskjellige samfunnslag i Burundi. Felles for mange av dem, er at de kjempet i Burundis blodige borgerkrig på 90-tallet.

- De som er mer utdannet har studert ved universiteter, men i hovedsak er dette menn som det er sannsynlig ville ha lidd av arbeidsledighet hvis de ikke var tilknyttet politikken. De føler de økonomiske konsekvensene i landet på kroppen, og mange av dem deltok i borgerkrigen, sier Cara Jones, professer i statsvitenskap ved Mary Baldwin College og Burundi-ekspert til International Business Times.

Demonstrerte mot grunnlovsendring

Etter å ha endret Burundis grunnlov for å kunne gi seg selv muligheten til å sitte ytterligere én periode til som president, brøt det ut store demonstrasjoner mot president Pierre Nkurunziza (52).

- Det blir verre, sa Anneke Van Woudenberg, visedirektør ved Afrika-kontoret til Human Rights Watch til Dagbladet i april i år.

- Landet er på randen av kollaps. Ikke bare fordi lov og orden er borte og folk forsvinner, men også økonomisk. Det finnes ingen penger, la Woudenberg til.

Volden har herjet i et år nå, men har plutselig tatt en annen form. Fra åpne demonstrasjoner i gatene til voldelige politi-raid i jakt på presidentens motstandere, slår FN nå alarm om at den skjulte volden øker.

FN har tidligere også slått alarm om voldtekter, men den gang da skal voldtektene ha blitt begått av sikkerhetsstyrker i landet, ifølge BBC.

I januar gikk FN ut og sa at de kunne dokumentere minst 13 tilfeller hvor kvinner, også da konene til opposisjonsledere, hadde blitt voldtatt av sikkerhetsstyrker.