Ungdomspolitikere tiltalt for medlemsjuks i Danmark

KØBENHAVN (NTB-RB): Tre tidligere sentrale personer i Fremskridtspartiets Ungdom (FPU) i Danmark er i Østre Landsrett tiltalt for millionbedrageri gjennom triksing med medlemstallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge statsadvokaten for Sjælland har de fusket med medlemstallene så totalen kom over den magiske grensen på 1.000 medlemmer. Dermed kunne partiet få andel i tippemidlene. Dette skjedde ved at de tiltalte selv betalte kontingent for fiktive medlemmer og ba andre i partiet om å gjøre det samme.

Tippemidler

En 34-åring er tiltalt for å ha medvirket til dette fra 1985 til 1990, slik at partiet urettmessig fikk utbetalt 4 millioner danske kroner. De to andre, begge 35 år, er tiltalt for å ha medvirket i 1989 og 1990 slik at FPU fikk tippemidler for 1,4 millioner kroner.

Tre andre medlemmer er tidligere blitt idømt betingede fengselsstraffer for deres rolle i saken. Disse tre - som tilsto bedrageriet - har siden fungert som aktoratets kronvitner mot de tiltalte.

De har blant annet sagt i retten at det var alminnelig kjent i FPU at det var under 1.000 medlemmer, selv om man oppga noe annet til myndighetene.

Stikkprøve

Statsadvokaten foretok en stikkprøve blant de personer FPU oppga som medlemmer. Han spurte 183 av de 1.768 registrerte medlemmene om de hadde betalt kontingent.

- Det var bare 25-30 som bekreftet det. Selv når vi ser aller mildest på det, har det høyst vært halvparten av de registrerte som var reelle medlemmer, sa aktor Arne Tornvig.

- Saken oser av fiktive medlemmer og fiktive innbetalinger, sa han i prosedyren.

Det hører med til historien at den samme byretten som i sin tid dømte de tre første nøkkelpersonene, frikjente den gangen de tre som nå står tiltalt.

Dom i saken faller 2. april.