RANSSAK: Politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik (t.h.) er aktor i rettssaken mot de tre ungdommene som er tiltalt for ran. Foto: Magnus Lutnæs Aas / Dagbladet.
RANSSAK: Politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik (t.h.) er aktor i rettssaken mot de tre ungdommene som er tiltalt for ran. Foto: Magnus Lutnæs Aas / Dagbladet.Vis mer

Ungdomsranere erkjente straffskyld - risikerer fengsel og samfunnsstraff

Fanget på overvåkningskameraer da de ranet en mann i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag stod tre personer tiltalt for ran i Oslo tingrett. De skal ha truet en mann i 20-årene på livet med kniv i sommer for å få mobiltelefonen hans.

Alle de tre erkjente i dag straffskyld da retten ble satt. I tidligere avhør hadde de tre, som alle er av utenlandsk opprinnelse, bare erkjent delvis straffskyld.

Aktor i saken, politiadvokat Eva Sjøholt-Sandvik, åpnet med å si at denne ransepisoden ble etterforsket i sammenheng med et annet ran som skjedde tidligere den samme kvelden, men at den delen av etterforskningen er henlagt.

De tre ble fanget opp og identifisert av overvåkningskameraer ved leilighetskomplekset der ranet skjedde.

Tilstod Den tiltalte 20-åringen sa i sin forklaring at han tok kvelertak på offeret og truet med å drepe ham. Han hevdet at han var hovedpersonen i dette ranet og at de andre ikke var annet enn medskyldige.

- Jeg var den eneste som utførte handlingene. De andre så på, forklarte tiltalte.

Han hadde likevel ingen skyldfølelse til fornærmede, da han mente fornærmede hadde ljugd i sin forklaring.

- Jeg vet ikke hvordan han føler det. Jeg er ikke han. Jeg vil ikke erstatte noe til en som ljuger, sa tiltalte.

Var ruset Alle de tre tiltalte fortalte i retten at de var ruset på hasj den kvelden ranet fant sted, og at de dermed ikke kan huske spesifikke detaljer rundt det som skjedde. Alle forklaringene skilte seg i større eller mindre grad fra deres forklaringer i politiavhør.

Fra vitneboksen forklarte også den 18 år gamle tiltalte at det han sa til politiet i avhør var et resultat av han ville slippe varetekt, og derfor ikke stemte overens med det som ble sagt i retten i dag. 

- Her er jeg hundre prosent ærlig, sa tiltalte.

De tiltalte beskrev ranet annerledes og har ulik hukommelse når det kommer til hva som skjedde den natten. For aktor og forsvarere ble det derfor vanskelig å finne ut om det var en av de tiltalte som var lederen i gruppa og stod bak ideen om å rane fornærmede.

- Vi så en med mobil. Da tenkte vi bare å ta mobilen og løpe. Det var bare denne kvelden, vi trengte penger for å komme ut av Oslo, sa en av de tiltalte.

Trengte penger Motivet for ranet var ifølge de tiltalte å skaffe penger til skyss hjem. Etter at de kom seg unna med mobiltelefonen fikk de ifølge de tiltalte solgt mobilen kort tid etter for rundt 800-900 kroner. Penger som ble fordelt mellom gjerningspersonene og ble brukt på tog og drosje.

Det skal ha vært en fjerde person med i dette ranet men som for tida befinner seg i Somalia. Ifølge hans forsvarer Tor Even Gjendem, visste ikke tiltalte om at rettssaken skulle starte i dag.

- Familien til tiltalte ønsket et skifte i miljø og sendte han til Somalia for å gå på skole. Han hadde ingen praktisk mulighet til å møte opp, uttalte Gjendem.

Til Dagbladet sier Eva Sjøholt-Sandvik at han mest sannsynlig ville bli etterlyst etter denne saken er over, og at saken vil berammes på nytt når vedkommende kommer tilbake til Norge.

Husket lite Ransofferet selv kunne ikke huske veldig mye fra ranshendelsen, da han skal ha vært alkoholberuset.

- Jeg husker at jeg hadde kjøpt nattmat og skulle hjem. Da jeg gikk inn inngangspartiet på leilighetskomplekset kom det tre personer etter meg. De stoppet meg i trappeoppgangen og ville ha tingene mine, sa fornærmede.

Han kunne ikke komme med detaljer på hva som ble sagt eller hvordan ranerne så ut, men sa seg enig med det som ble lest opp fra politiavhørene.

- Det er skremmende å oppleve. At det skjedde inne i et leilighetskompleks gjør det spesielt ubehagelig, sa han.

Nå planlegger han å flytte fra området. Aktor Sjøholt-Sandvik skal fremme oppreisningskrav for fornærmede for den stjålne mobiltelefonen.

Vil ikke kommentere straff Alle de tre tiltalte ønsker samfunnsstraff, men aktor Sjøholt-Sandvik ønsket ikke å kommentere mulig straffeutmåling.

- Jeg har en ide om riktig straff, men samfunnsstraff er også et tema da noen av de involverte var under 18 år på gjerningsøyeblikket, sier Sjøholt-Sandvik til Dagbladet.

Etterforskes noen av de tiltalte for lignende hendelser funnet sted etter denne episoden?

- Ja, sier aktor til Dagbladet.

Det ble satt av to dager til denne rettssaken. I morgen vil forsvarere og aktor legge frem sine prosedyrer.
Politiet holdt pressekonferanse Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland holdt klokka 13 en pressekonferanse etter et ekstraordinært møte i Politirådet. Temaet var de mange personranene som har preget hovedstaden de siste månedene. 

Politimesteren og byrådlederen la fram en rekke tiltak de vil gjennomføre for å få bukt med ransbølgen.