FORBUD: Øygard skole i Sandnes innfører klemmeforbud. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORBUD: Øygard skole i Sandnes innfører klemmeforbud. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ungdomsskole innførte klemmeforbud for elevene. Nå snur de

- Uten tvil uheldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Ifølge TV 2 snur skolen etter en rekke reaksjoner mot klemmeforbudet.

- Det stemmer. Vi har gått tilbake på det. Oppmerksomheten rundt tiltaket har uten tvil vært uheldig, sier fungerende rektor Anja Sarita Røyneberg til Dagbladet.

Røyneberg understreker at hovedfokuset med tiltaket var på det psykososiale miljøet på skolen, og at det fortsetter.

- Vinklingen på «klemmeforbud» var uheldig. Klemming i positiv kontekst er kjempebra, tiltaket var ment forebyggende mot klemming som utarter til voldsomme episoder, sier hun.

Den fungerende rektoren sier skolen i fortsettelsen ønsker innspill fra elevene, foreldreutvalget og samarbeidsutvalget når det gjelder arbeidet med det psykososiale miljøet, spesielt på 8. klassetrinn.

Elevene på Øygard ungdomsskole i Sandnes får ikke lenger klemme hverandre eller ha fysisk kontakt i friminuttene.

«Ingen fysisk kontakt (klemming, handshake, knuffing etc.) i friminuttene mellom kl. 08.15–14.00», er et av punktene i skolens nye ordensregler, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Bakgrunnen er at det har vært en del knuffing, klemming og hand-shaking som egentlig er positiv, men som ender opp i småkonflikter og gjerne med at noen ligger i bakken. Det er rett og slett veldig mye fysisk kontakt mellom en del elever på 8. trinn, sier skolens fungerende rektor Anja Sarita Røyneberg.

Elever avisa har snakket med, er ikke særlig begeistret for de nye reglene.

- Med det nye regelverket blir det nesten slik at vi ikke får vise følelser. Hvilket signal er dette å sende? Fysisk kontakt kan være viktig i et vennskap. Nå er til og med et vennskapelig klapp på skulderen forbudt på skolen, sier en av dem.

Den fungerende rektoren mener imidlertid at forbudet har gitt en merkbar forbedring i elevenes oppførsel etter at det ble innført mandag.

- Jeg tror elevene forstår hvorfor vi gjør dette. Og det er ikke alltid at klemming er positivt. For den som ikke får en klem, er klemmingen ikke så positiv. Nå skal vi kartlegge hvilke resultater vi får av nye regler, sier hun.

(NTB/Dagbladet)