Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdomsskole truet i «skrekkvideo»

En mann pågrepet. Hadde tilgang til PC-ene i Askøy kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKØY (Dagbladet.no): Mandag formiddag ble en person pågrepet og siktet for å stå bak en «skrekkvideo» mot Erdal ungdomsskole på Askøy i Hordaland, skriver ba.no.

Klokken 11.00 startet pressekonferansen i Askøy rådhus. Der ble det bekreftet at politiet har en mistenkt i saken.

- Vi har nå en person inne til avhør. Denne personen har vi hatt kontroll på siden i går. Vi får se hva som kommer ut av avhørene i løpet av dagen, sier lensmann på Askøy Odd Dale, ifølge bt.no.

Lensmann Dale sier til Dagbladet.no at den pågrepne mannen hadde tilgang til Askøy kommunes PC-er.

- Vi håper å komme til bunns i saken, men vi kan ikke si med sikkerhet at mannen vi nå avhører, er gjerningsmannen, sier Dale til dagbladet.no.

Han sier at Kripos ble koblet inn i saken umiddelbart etter at de mottok trusselen.

- Man undersøkte utenlandske linker for å komme tilbake til den opprinnelige IP-adressen som førte oss til Askøy kommune, sier Dale.

Kripos ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no.

Tips fra England
Politiet ble tipset om videoen lørdag. Det var en kvinne i England som hadde oppdaget videoen på You Tube og varslet skolen og politiet.

- Hun hadde vært inne på You Tube og oppdaget bilder og video av skolen sammen med en trussel. Det var også nevnt datoen i dag, sier Dale.

Rektor ved Erdal ungdomsskole, Leiv Jan Nielsen, sier til Dagbladet.no at Hordaland politidistrikt og Erdal ungdomsskole mottok en e-post fra en kvinne i London i 19-tida lørdag.

Foto: Askøy kommune
Foto: Askøy kommune Vis mer

- I subjektfeltet sto det You Tube Alert!!!, sier han.

Videoen hadde også referanser og lenker til skolemassakrene i Jokela i Finland og ved Virginia Tech i USA.

- Videoen hadde også melodienWorking Class Hero av John Lennon i seg. En sang om såkalte drop-outs i samfunnet, sier Nielsen til Dagbladet.no.

Han synes det er skremmende at skolen hans blir linket til skolemassakre i utlandet.

- Man kan jo lure på hva som foregår i skallen til syke folk, sier han.

-  Det er snakk om en «skrekkvideo. En del av innholdet kan oppfattes som trusler, og saken blir tatt veldig alvorlig, sier en kilde til nrkhordaland.no.

Det er mindre enn to uker siden 18 år gamle Pekka-Erik Auvinen skjøt og drepte åtte personer før han tok sitt eget liv ved Jokela skole i Finland. I forkant av massedrapet hadde 18-åringen varslet på YouTube at han ønsket å drepe.

Søk med hund

Politiet har forsøkt å identifisere den som la ut videosnutten på YouTube. IP-adressen tilhører Askøy kommune og det har ikke vært mulig å identifisere én enkelt person.

Personen som nå er pågrepet og siktet hadde lovlig tilgang til en av kommunens PC-er.

Ungdomsskole truet i «skrekkvideo»

Det er mellom 2500 og 3000 datamaskiner i kommunen. Disse er gjennomsøkt i håp om å finne ut hvem som har fremsatt trusselen mot skolen.

Det har også vært gjort søk med hund i skolens lokaler uten resultat, skrev politiet i en pressemelding tidligere i dag.

- Vi er nødt å ta denne trusselen på alvor og vil sette i verk de tiltak som er nødvendig for å unngå at trusselen ble satt ut i live, sier lensmann Odd Dale.

Elever kroppsvisitert

Samtlige elever ved Erdal ungdomsskole på Askøy ble i morges kroppsvisitert av politet, skriver bt.no.

Skolens ansatte og lærere ble varslet i går kveld. Da ble hele skolen gjennomsøkt av politi og hunder.

I morges ble samtlige elever sjekket og måtte sluses gjennom metalldetektor. Ifølge rektor Leiv Jan Nielsen skal elevene ha tatt situasjonen og sikkerhetstiltakene med fatning. 

- Vi gikk gjennom alle sekker og åpnet alle skap som vi ikke hadde kommet inn i kvelden før. Vi brukte også hunder som er spesialisert på å lukte seg fram til våpen, sier lensmann Odd Dale.

Kriseberedskap

Ordfører Knut Hanselmann (Frp) forteller til Dagbladet.no at han fikk vite om trusselen allerede i går formiddag. Han har ikke selv sett videoen, men bekrefter at datoen i dag skal ha vært nevnt spesielt.

-Jeg ble engstelig, og utrolig trist over at noe sånt kunne skje. Vi satte i gang kommunens kriseberedskap med en gang, og skoleelevene ble møtt av bombehunder da de kom på skolen i morges. De har heldigvis tatt dette helt fantastisk, og det gleder meg. Jeg er mer bekymret for foreldrene som sitter og hører dette på radio. Det var jo et spørsmål hvorvidt vi skulle stenge skolen, og det var et vanskelig spørsmål, sier ordføreren.

Askøy kommune har lagt ut en pressemelding om saken.

Etter en grundig vurdering ble man enig om å holde skolen åpen i dag, men gjennomsøke den grundig. Ordføreren håper inderlig politiet har tatt rett person.

- Vi vet ikke hvem det er, bare at de har anholdt en person som blir avhørt. Jeg håper det er rette vedkommende, og at saken dermed er over, sier ordføreren.

På skolen er helsesøster parat til å ta seg av de elevene som trenger hjelp, og det står også et apparat til å hjelpe den som står bak – dersom det er en skoleelev.

-Jeg har hele tida trodd og håpet dette var en usedvanlig dårlig spøk. Men vi måtte selvsagt ta høyde for at det var alvor, sier ordføreren.


Dagbladet.no følger saken.


INITERAKTIVT KART: Google Maps

HÅPER PÅ OPPKLARING: Lensmann i Askøy, Odd Dale.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling