MOBILHOTELL: Slik har skoledagen startet på Ål ungdomsskole i hallingdal siden i fjor. Nå følger flere skoler etter. Foto: Marie Halde Andersson.
MOBILHOTELL: Slik har skoledagen startet på Ål ungdomsskole i hallingdal siden i fjor. Nå følger flere skoler etter. Foto: Marie Halde Andersson.Vis mer

Ungdomsskoleelever må  levere mobilen fra skolestart

Skole i Sandnes vil stoppe mobbing og filming i dusjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Giske ungdomsskole i Sandnes må elevene legge mobilen inn på «mobilhotell» hver morgen fra startenh på det nye skoleåret torsdag.

Feil med et generelt forbud, mener Utdanningsforbundet.

- Vi ønsker at elevene skal være mer til stede og mer sosiale. Derfor har vi bestemt oss for å gjøre et forsøk på å holde skolen mobilfri, sier rektor Trond Hoel til Stavanger Aftenblad.

Personalet, foreldre og elevrådet står bak vedtaket.

Dusj og garderobe

- Frykten er at det legges ut bilder og videoer som kan såre, for eksempel fra dusj- og garderobesituasjoner. Vi ser at mobilen kan være en kilde til mobbing og utestengning, sier Hoel.

Utdanningsforbundet sier til avisa at det er motstander av et generelt forbud mot mobiltelefoner i skolen, men mener den enkelte skole må lage sine regler.

- Et generelt forbud er bakstreversk. Det kommer stadig ny teknologi som vi må forholde oss til. Det viktigste er at ordninger knyttet til mobilbruk blir gjort i samråd med lærere, elevråd og foreldreutvalget, sier sentralstyremedlem Tom Jambak i Utdanningsforbundet.

- Deilig å slippe sosiale medier

Flere skoler har innført mobilfri skoledag tidligere. Ål ungdomsskole i Hallingdal innførte mobilhotell i fjor etter modell fra andre.

- Nå er mitt inntrykk at mange av elevene syns det er deilig å slippe å være logget på sosiale medier hele tiden, sa rektor Anne Marie Stokkedal til Dagbladet ved den første skoleferien med ny mobilordning.

(NTB).