Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdomsskolen har dannelseskurs: - Tidligere generasjoner har kjørt verden i dass, sier lærer

Galterud ungdomsskole i Drammen sørger for at elevene lærer seg dannelse. Belønningen er en inngangsbillett til skoleballet.

DANNELSESKURS: Amantharasa øver seg på god holdning som en del av Galterud ungdomsskoles dannelseskurs. Foto: Rune Folkedal / Drammens Tidende
DANNELSESKURS: Amantharasa øver seg på god holdning som en del av Galterud ungdomsskoles dannelseskurs. Foto: Rune Folkedal / Drammens Tidende Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Skolen og lærebedriften skal møte elevene og lærlingene med tillit, respekt og krav - og gi dem utfordringer som fremmer danning og lærelyst», står det i opplæringsloven.

Det har en lærer på Galterud ungdomsskole i Drammen tatt på alvor. Derfor går tiendeklassingene på kurs for å lære seg dannelse gjennom blant annet håndhilsing, dans og ved å balansere bøker på hodet.

Det var Drammens Tidende som først omtalte saken.

- Det er et dannelseskurs i to deler. Vi lærer elevene hverdagsdannelse og balldannelse, sier faglæreren bak kurset, Finn Hjalmar Pedersen, til Dagbladet.

Hverdagsdannelse

Hverdagsdannelsen omhandler hvordan elevene oppfører seg på daglig basis. De blir lært opp til å si hyggelige ting til hverandre, ha god språkbruk og å hjelpe hverandre i hverdagen.

Lærerne snakker også med guttene om hvordan man snakker med jenter, og omvendt.

- Det er avgjørende at elevene lærer seg å være snille med hverandre, og hvordan de snakker med hverandre. Det er forskjell på hva man snakker om privat og hva man snakker om i timen og på jobb, forklarer Pedersen.

Inngangsbillett til skoleballet

Den andre delen av kurset baserer seg på god holdning. Elevene går rundt med bøker på hodet, lærer seg formell håndhilsen og ulike ballmanerer.

- Guttene lærer å holde døra oppe for jentene, hjelper dem med småting og tilbyr dem jakken sin hvis det er kaldt. Vi har også øvelser i timene der vi trener på hvordan guttene byr opp jentene til dans, sier faglæreren.

Dersom de består kurset, mottar elevene et sertifikat som fungerer som inngangsbillett til skolens kommende skoleball. Deretter kåres årets lady- og gentleman.

- Man må være godkjent lady eller gentleman for å komme inn på ballet, men det er ikke sånn at vi følger viktorianske stereotypier. Dette handler om moderne ladies og gentlemen, sier Pedersen.

Godt utgangspunkt i livet

Pedersen understreker at skolen har ansvar for elevenes fremtid. Ved å vite hvordan de skal håndtere konflikter på en sivilisert måte, lærer de seg å være den beste versjonen av seg selv.

- Dette kurset er rett og slett en forberedelse på livet. Vi tar elevene med inn i konfliktløsning, og lærer dem hvordan de skal takle det på en dannet måte, sier han.

Tett oppfølging

Dannelseskurset varer over en time. Deretter har lærerne tett oppfølging med elevene.

- Vi følger med i timene og i skolegården for å se om de følger dannelsesprogrammet. De som oppfører seg ordentlig får skryt, og de som ikke oppfører seg ordentlig, får påpekt det.

Ifølge Pedersen har kurset bedret skolens miljø betraktelig allerede.

- Vi har fått en fantastisk respons av både elever og foreldre. Etter bare et par dager ser vi at de er blidere i gangene. Folk hilser på hverandre og gir hverandre komplimenter, sier han.

Grunnen til at han startet opp dannelseskurset er, ifølge ham selv, fordi ungdommen er fremtiden. Derfor brenner han for å gi dem et godt utgangspunkt i livet.

- Ungdom er den største og beste ressursen vi har. Det er ikke oljen og alt det tullet der. Ungdommer er fantastiske, og vi må sørge for at de får et godt utgangspunkt til å ta over verden som tidligere generasjoner har kjørt i dass, sier Pedersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!