Ungdomskriminalitet i Oslo

- Ungdomsstraff fungerer ikke godt nok

Erna Solberg garanterer ikke at Wara får det som han vil i kampen mot unge kriminelle. Tiltak som får de unge ut i arbeid kan være nøkkelen, mener statsministeren.

- FUNGERER IKKE GODT NOK: Statsminister Erna Solberg synes ikke ungdomsstraff fungerer godt nok, og tenker prosjekter som "Jobbprosjektet 2018" kan være nøkkelen. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet
- FUNGERER IKKE GODT NOK: Statsminister Erna Solberg synes ikke ungdomsstraff fungerer godt nok, og tenker prosjekter som "Jobbprosjektet 2018" kan være nøkkelen. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo-politiet er bekymret for ungdomskriminaliteten. Politiet er maktesløse overfor unge lovbrytere. Dagbladet fortalte onsdag at ti barn er anmeldt 187 ganger i Oslo sentrum. Barn under 15 år står bak voldtekter, ran, grov vold og grove trusler, ifølge poitiet. Justisminister, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara hevder at «Oslos gater ikke er trygge».

Han vil blant annet utvide barnevernets myndighet og gjøre det mulig for dem å kunne sende ut ungdom fra byen eller forvare dem.

Statsminister Erna Solberg (H) forteller at hun selv har snakket med Wara. Hun mener at utsagnet hans ikke handler om alle gatene generelt, men enkelte områder med ungdomsgjenger som har skapt utrygghet.

- Det finnes mange gode ideer for hvordan man kan bekjempe ungdomskriminalitet. Å få ungdommer til å gjøre noe annet og få dem ut av miljøet, kan være en av reaksjonsformene framover. På hvilken måte og på hvilke hjemler vi skal gjøre det på, må vi bruke litt lengre tid på å finne ut av, sier Solberg.

- Vanskelig å få sommerjobb

Sammen med Trine Skei Grande (V) og Per Sandberg (Frp) besøkte hun i går «Jobbprosjektet 2018» på Lindeberg skole i Oslo. Prosjektet skal gi ungdom arbeidserfaring.

MALER: Per Sandberg fikk prøve seg i jobben som ungdommene gjør på Lindeberg skole i sommer. Foto: Emilie Rydning.
MALER: Per Sandberg fikk prøve seg i jobben som ungdommene gjør på Lindeberg skole i sommer. Foto: Emilie Rydning. Vis mer

- Vi ser at det er mange færre som utlyser sommerjobber fordi det stadig er større krav til kompetanse, alder, HMS og faglig kunnskap, også for å kunne ha enklere jobber. Og det er en kjempeutfordring for mange ungdommer fordi de aldri får sjansen til å prøve seg, forteller Skei Grande.

Ruster opp Alna

I to uker skal 40 ungdommer i alderen 15 til 21 år, jobbe to uker på oppdrag for Alna kommune. Prosjektet er i regi av NAV Alna og bydel Alna. Formålet med prosjektet er å bidra til trivsel i bydelen, og skape mestring hos ungdommene.

VANSKELIG: Statsminister Erna Solberg forteller hvordan hun mener man kan bekjempe ungdomskriminalitet. Reporter: Veronica Turnage / Video: Emilie Rydning.Vis mer Vis mer Vis mer

- Det er viktig å ruste opp området, men også å gi ungdommen vår et springbrett ut i arbeidslivet. Mange har ikke kontakter, eller sliter med å få seg sommerjobb, forteller prosjektlederen Magali Hytten, fra NAV Alna.

VEILEDER: Prosjektleder og OT-kontakt i NAV Alna, Magali Hytten, er opptatt av at ungdommen skal lykkes i arbeidslivet. Foto: Emilie Rydning.
VEILEDER: Prosjektleder og OT-kontakt i NAV Alna, Magali Hytten, er opptatt av at ungdommen skal lykkes i arbeidslivet. Foto: Emilie Rydning. Vis mer

For å bli en del av prosjektet har ungdommene søkt på samme måte som en hvilken som helst jobb. Søknadsprosessen har de fått god hjelp til, og av 100 søknader, fikk 40 ungdommer jobben.

Noen av dem har ikke fullført videregående skole og mangler motivasjon. Å være en del av arbeidsprosjektet kan også hjelpe disse med å kanskje fullføre, etter en smak på arbeidslivet, med lønn.

Ifølge Hytten er det i tillegg viktig å lære bort vanlige regler for arbeidslivet, slik som å møte opp til riktig tid. Hun legger til at hun er veldig fornøyd med ungdommenes innsats så langt.

- De er veldig flinke og står alltid på. De kommer heller ikke for sent, så jeg vil skrive gode attester på dem.

Ny i arbeidslivet

Ungdommene har fått prøve seg i jobb på Ellingsrud sykehjem og som malere på Lindeberg skole. Det er lærerikt, mener Hajira Khan (15), som aldri har hatt sommerjobb før.

- Det går veldig bra. Det som er det beste er at vi får ha det gøy og jobbe samtidig. Vi kan både få erfaring videre i livet og se hvordan det er å være ute å jobbe, sier Hajira.

Hun forteller at det ikke er lett for folk på hennes alder å få jobb, fordi arbeidsgiver forventer at de har erfaring.

Det er Amimah Afzal (15) enig i. Den unge jenta har heller aldri hatt sommerjobb, men har prøvd å søke uten hell. Til neste år håper hun at erfaringene fra prosjektet vil hjelpe henne.

- Jeg har blitt kjent med mange nye mennesker. Det er første gang jeg prøver å male, og det er kult. Det blir også kult å jobbe på sykehjem og være med eldre mennesker, sier Amimah.

Asfand Javid (24) følger opp ungdommene sammen med Hytten. Med de andre lederne gir han ungdommen tips, samtidig som at han jobber sammen med dem.

- Målet er å få dem rusta til arbeidslivet, sånn at de har erfaring når de skal få seg jobb. De bruker jo oss som referanse, så det kommer til å hjelpe dem videre. Jeg skal være arbeidsleder i august også, så det blir spennende. Det er en flott gjeng.

Rollemodell

Yusra Hasan (23) er også arbeidsleder og liker å være en rollemodell for ungdommene.

- Det er veldig gøy, jeg har blitt veldig glad i alle sammen. Det er også veldig fint å gi noe tilbake til stedet man bor på, forteller Yusra.

Statsministeren hevder at ledighet er en av grunnene til at man blir rekruttert til «halvkriminelle ting», og legger til at prosjektet i Alna kan være et godt tiltak for å hjelpe denne gruppen.

- Vi må se på det vi vet fra før, at ungdomsstraff som ble innført i 2014, tar for lang tid. På enkelte grupper er det ikke avskrekkende nok, og politiet sier også at det er vanskelig å snu atferden til enkelte før det er for sent.

Alternativ for unge kriminelle

Ungdomsstraff ble enstemmig vedtatt på stortinget i 2014, og er et tiltak som skulle være et alternativ til ubetinget fengsel for unge kriminelle. Ungdomsstraff retter seg mot unge mellom 15 og 18 år og gjennomføres i konfliktrådets regi. Det er basert på at ungdommen selv er motivert til å gjennomføre en ungdomsplan med konkrete krav, som er skreddersydd for den enkelte straffedømte.

- Utfordringer er når man er under den straffbare alderen. Da er det ikke er noen straffereaksjoner, og heller ingen mulighet til å drive mer inngripende arbeid. Ungdomsstraffen er en del av det som ikke fungerer godt nok i dag, så vi må se på hva vi kan endre, sier statsministeren.

65 prosent

Tall fra 2017 viser at 65 % av dem som ble idømt ungdomsstraff fullførte.

- Det er ungdommer med store utfordringer vi har med å gjøre her, men vi er enige i at det tar for lang tid. Det kan være at etterforskningen, påtaleavgjørelsen eller den konkrete planen tar tid å sette opp, sier informasjonssjef Gro Jørgensen i Konfliktrådet.

- En annen utfordring kan være at tiltakene som ungdommen har behov for, ikke finnes, sier Jørgensen.

Per Sandberg mener lediggang er roten til alt ondt. Han forteller at ungdomskriminalitet er en problemstilling de ser mye på, og legger til at Oslo har store utfordringer. Prosjektet i Alna er noe han ser på som forebyggende arbeid.

- Jeg er rimelig sikker på at vi får aktivisert ungdom som ellers bare ville ha ligget hjemme og sovet, eller gått gatelangs. Det å engasjere og aktivisere ungdom er det viktigste vi kan gjøre, sier Sandberg.

- Inkluderingsprogrammet regjeringen iverksetter nå er også retta opp mot dette. Ett svar på alt i hop, er aktivisering av ungdom. Enten de dropper ut av skolen eller av andre ulike årsaker ikke er i aktivitet, så må vi ha fokus på det og holde dem i aktivitet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer