BEST FOR UNGDOM: SV kommer best ut i Dagbladets Kommunebørskåring, og er det partiet som gir det beste tilbudet til ungdom. Alexander M. Jones-Tyridal (17), Espen Granseth (20) og Erik Johan Halbakken (19) kommer fra SV-kommunen Nesodden. De spiller i bandet Delvoid og øver på  Kulturarena Berger. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BEST FOR UNGDOM: SV kommer best ut i Dagbladets Kommunebørskåring, og er det partiet som gir det beste tilbudet til ungdom. Alexander M. Jones-Tyridal (17), Espen Granseth (20) og Erik Johan Halbakken (19) kommer fra SV-kommunen Nesodden. De spiller i bandet Delvoid og øver på Kulturarena Berger. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

UngdomSVinneren

SV-kommuner gir best tilbud til ungdom. Det er fordi de satser mest på barn og unge, sier Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN/OSLO (Dagbladet): Det viser Dagbladets rangering av hvilke kommuner som har det beste tilbudet til unge. Mens Høyre og Arbeiderpartiet er like gode og får terningkast fire, havner Frp, Venstre, KrF og Sp alle på en treer i Dagbladets Kommunebørs.

SV får en femmer på terningen.

Utjevne forskjeller Ikke overraskende, mener partileder i SV og kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Vi har hatt slagordet «Barn og unge først» i mange år, og har konsekvent prioritert denne gruppa. Det gjenspeiles også i hvilke departementer vi styrer - vi har både barneministeren og skoleministeren. Dette henger sammen med vår sosiale profil. Vi ønsker å utjevne forskjeller, gi unge en god oppvekst, uavhengig av bakgrunn. Derfor satser vi på barnehage, barnevern og gode offentlige tjenester så alle kan delta, sier Halvorsen til Dagbladet.

Hvordan gjør din kommune det? Sjekk lista her.

20-åringen Espen Granseth fra SV-kommunen Nesodden, som havnet på 196. plass på lista, sier det aldri har manglet på tilbud for unge under oppveksten hans.

PRIORITET: SV-leder Kristin Halvorsen mener de har prioritert barn og unge først - og at det har gitt de gode resultatene. Her er hun i en av SV-kommunene som gjør det bra, nemlig Nesodden. Her sammen med Jan Granum som er rektor ved kulturskolen som sees i bakgrunnen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
PRIORITET: SV-leder Kristin Halvorsen mener de har prioritert barn og unge først - og at det har gitt de gode resultatene. Her er hun i en av SV-kommunene som gjør det bra, nemlig Nesodden. Her sammen med Jan Granum som er rektor ved kulturskolen som sees i bakgrunnen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Selv spiller han i bandet Delvoid sammen med kameratene Alexander M. Jones-Tyridal (17) og Erik Johan Halbakken (19).

- Ungdom i Nesodden får muligheten til å utvikle seg på de områdene de synes er spennende. Alle kan dyrke sin egen lidenskap, sier Granseth.

Pengesløsing Rådgiver Anja Hjelset (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet tror Senterpartiet scorer dårlig fordi partiet styrer en god del mindre kommuner.

- Disse har for eksempel ofte ikke behov for å holde helsestasjonen åpen fem dager i uka.

Tilbudene er tilpasset behovet, og i mange tilfeller vil det være sløsing med penger å utvide tilbudene, sier Hjelset, som likevel ikke er fornøyd.

- Vi vil jo gjerne at unge flytter tilbake til småkommunene i distrikt-Norge etter endt utdanning, sier hun.

Vil øremerke midler - En kommunes primæroppgave er ikke å finne på tilbud til ungdom, men å tilrettelegge for det. En kommune kan ha mange fritidstilbud for ungdom, men ikke være direkte ansvarlige for driften av dem, sier nestleder Per Arne Olsen i Frp, som har planer om å øremerker midler, slik at barnevernstjenesten kan bli bedre.

- Mindre kommuner sliter ofte med rekruttering til en del stillinger som er viktige for ungdom, sier han. Forsker Tormod Øia i Nova (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) tror satsingen på barn og unge i stor grad handler om politiske prioriteringer, ikke penger.

- Det er ingen automatikk i at god økonomi gir god ungdomspolitikk. Penger avgjør når det gjelder de store og dyre postene - som helse, eldre omsorg og skole, mens når det dreier seg om relativt små summer - som i ungdomspolitikk - er det nok mer snakk om politisk vilje, sier han.

Byparti Hvor i landet partiene styrer må med i regnestykket, mener Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

- SV er mye mer et byparti enn et distriktsparti. I byene bor det flere unge, og det igjen gjør at kommunene bruker mer penger på tiltak for barn og unge. Da er det lett å tolke at partiene i slike kommuner prioriterer ungdom høyere, mens realiteten kan være at etterspørselen etter tjenester rettet mot barn og unge er større. Det er vanskelig å si hva som er høna og egget, sier han.

SV er avhengig av støtte fra flere partier for å få gjennom ungdomspolitikken sin, påpeker Todal Jenssen.

- I de aller fleste kommuner er SV nødt til å få med seg andre partier, og disse ser nok også behovet for å satse på unge, sier han.