FÅR IKKE STØTTE:  Et medlem i terrorgruppa IS (den såkalte islamske staten) går rundt og vaier med flagg og våpen i deres hovedsete Raqqa i Syria. Terrorgruppa vil ha en verdensomfattende islamsk stat, men har ikke med seg flertallet av arabisk ungdom på laget, viser en stor undersøkelse. Tvert om: Midtøstens unge misliker IS og mener de er en fare for verden. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix
FÅR IKKE STØTTE: Et medlem i terrorgruppa IS (den såkalte islamske staten) går rundt og vaier med flagg og våpen i deres hovedsete Raqqa i Syria. Terrorgruppa vil ha en verdensomfattende islamsk stat, men har ikke med seg flertallet av arabisk ungdom på laget, viser en stor undersøkelse. Tvert om: Midtøstens unge misliker IS og mener de er en fare for verden. Foto: Stringer / Reuters / ScanpixVis mer

Unge arabere misliker IS og vil gi kvinner mer rettigheter

Ifølge stor undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden den arabiske våren i Midtøsten, i 2011, har det meste gått fra dårlig til enda verre: Syria ligger i ruiner og borgerkrigen fortsetter, til tross for såkalt våpenstillstand. Libya er i fullstendig kaos, mens Egypt er tilbake til å være et diktatur, om mulig enda verre enn under avgåtte Hosni Mubaraks ledelse.

«Araberne vil aldri få demokrati», står det stadig å lese i kommentarfeltene. Men det er verdt å huske at millioner av unge mennesker i Tunisia, Egypt, Libya, Bahrain, Syria og flere andre arabiske land gikk ut i gatene, med livet som innsats, våren for fem år siden: Ungdommene visste at de kunne bli drept for å kreve frihet og reform, men ønsket seg et liv uten diktatur, korrupsjon, fattigdom og arbeidsledighet.

Misliker IS Nå har det internasjonale PR-byrået Burson-Marsteller gjennomført en stor undersøkelse blant ungdommer i Midtøsten og Nord-Afrika i forhold til hva de mener om tema som terrorgruppa IS (Daesh), om terrorrisme, arbeidsledighet, demokrati, arabisk enhet...

Her kommer det fram at også arabiske unge ser på terrorgruppa IS med stor bekymring. For andre året på rad mener flertallet av de spurte at IS-gruppa er et problem for Midtøsten. Nær fire av fem av de unge uttrykker frykt for IS. 78 prosent av de spurte sier at de ikke ville støtte IS, uansett om de ble mindre voldelige. De har heller ikke tro på at IS vil klare å skape en storstilt islamsk stat.

- Det er kanskje ikke alle som tenker på det sånn, men mennesker over hele verden er enkeltindivider, og ikke grupper. Det finnes like mange åpne, smilende og intellektuelle mennesker i den arabiske verden, som det gjør i vesten. Det er bare de politiske systemene som gjør at livene til folk i den arabiske verden og i Vesten er så forskjellige, sier den anerkjente syriske poeten Adonis til Dagbladet denne uka.

Skille stat og religion Syreren (86) er alawitt, og vokste opp i en liten fjellandsby, der faren var bonde. Poeten, som stadig blir nevnt som favoritt til Nobels litteraturpris, er antiautoritær. Han har alltid vært kritisk til lederne i de arabiske landene.

- Finner du demokrati i arabiske land? Hva med menneskerettigheter eller kvinnefrigjøring? Det eksisterer ikke, og de arabiske landene er fremdeles i Middelalderen. Islam gikk inn for vold, krig og erobringer fra begynnelsen av, og lederne har misbrukt den siden, sier Adonis.

Det er lederne i de arabiske landene Adonis er ute etter: De som bruker islam politisk, for å fortsette å ha makt.

- Jeg er ikke imot noens religion. Det må bare være en privatsak. For at Midtøsten skal bli et bedre sted, må det bli et skille mellom stat og religion, sier han.

Ønsker kvinnefrigjøring De arabiske unge er skuffet over lederne som tok over etter diktatorenes fall. De har ikke gjort hva lovet: Arbeidsledigheten blant de unge er minst like høy som før revolusjonene, og kvinners frihet er enda mindre enn før.

Ungdommene i undersøkelsen mener at nettopp arbeidsledighet er den største årsaken til at unge mennesker rekrutteres til terrorgruppen IS. Samtidig skjønner de ikke hvorfor ungdom lar seg lokke.

I tillegg ønsker ungdommene i undersøkelsen langt mer fokus på menneskerettigheter. Så også for kvinner, som har fått vanskeligere kår etter revolusjonenen. Det til tross for at nettopp kvinnene var svært delaktige ute i gatene under revolusjonsdagene i 2011.

Og det finnes mer positiv lesning: Ungdommene er langt mer positive til USA, enn de er til IS, ifølge undersøkelsen.