Unge arbeidstakere skader seg oftest på jobb

Fordi hjernene deres ikke er ferdig utviklet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I disse dager begynner mange ungdom i en sommerjobb. Da har de mye høyere risiko for å bli utsatt for en arbeidsulykke enn sine eldre kollegaer.

Ungdom mellom 18 og 24 år blir nemlig skadet 50 prosent oftere enn arbeidstakere i alle andre aldersgrupper.

En av årsakene er at hjernene deres ikke er ferdig utviklet, melder Arbeidstilsynet i den siste utgaven av fagbladet Arbeidervern.

- Dette er langt fra den eneste årsaken til at de er overrepresentert, men det viser seg at det er biologiske faktorer her som må tas i betraktning, sier organisasjonspsykologen Stian Rosenberg Søvik, rådgiver ved avdeling for dokumentasjon og analyse i Arbeidstilsynet, til Dagbladet.no. 

Modnes senest

Delen av hjernen som kontrollerer risikovurderinger er ikke fullt utviklet før man er omtrent 25 år. Sintef-forsker Dagfinn Moe har sett dette i sammenheng med trafikkulykker, og konkluderte med at dette fører til uansvarlig bilkjøring blant unge sjåfører.

- Da jeg leste om denne undersøkelsen, kom jeg til å tenke på at dette også må gjelde i forhold til arbeidsulykker. Og det viser seg at det er en sammenheng, sier Rosenberg Søvik.

Nnyere nevrobiologisk forskning viser at frontallappene er det siste området av hjernen som modnes. I frontallappene foretar vi sosiale vurderinger, overveier alternativer, planlegger og kontroller atferden vår. Dette området ligger nærmest pannen, og er ferdig utviklet først ved 25-årsalderen hos de fleste.

DIREKTØR I ARBEIDSTILSYNET: Ingrid Finboe Svendsen. Foto: Henning Lillegård
DIREKTØR I ARBEIDSTILSYNET: Ingrid Finboe Svendsen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Dårligere til å vurdere risiko

Unge arbeidere har naturlig nok mindre erfaring enn sine eldre kollegaer. I tillegg jobber de ofte i bransjer med høy ulykkesrisiko. Det, kombinert med at de er dårligere til å vurdere risiko fordi hjernen ikke er ferdig utviklet, er hovedårsakene til at de topper arbeidsulykkestatistikken.

- Unge arbeidere kan være dårligere til å vurdere risiko. Samtidig har de ofte en mer impulsiv og risikofylt atferd, sier Rosenberg Søvik.

Mangler utstyr

Arbeidstilsynet gjennomførte i 2006 en omfattende undersøkelse av unge arbeidstakeres. De fant da blant annet at en av ti bedrifter brøt kravet om sikkerhet, og at en av ti manglet riktig verneutstyr.

- Arbeidsgivere har et overordnet ansvar for at arbeidsplassen og at arbeidstakers hverdag skal være fullt forsvarlig. Derfor må de også legge forholdene til rette for unge arbeidstakere, og huske på at de er lettere utsatt for arbeidsulykker, sier Rosenberg Søvik.

- Må få riktig opplæring

Arbeidstilsynet mener arbeidsgiverne derfor må foreta nødvendige risikovurderinger, men også tilpasse opplæringen for de unge arbeidstakerne.

Unge arbeidstakere skader seg oftest på jobb

- Det er viktig å sørge for riktig opplæring. I tillegg må de også vurdere hva slags oppgaver de yngste arbeidsgiverne settes til, og de må være oppmerksomme på at risikovilligheten deres kanskje er større og at de er dårligere til å vurdere risiko, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet, til Dagbladet.no.

ARBEIDSULYKKE: Unge arbeidstakere er mer utsatt enn andre for arbeisulykke. Her er politi og ambulansepersonell fotografert etter en arbeidsulykke under byggingen av nye Bislett Stadion i Oslo.
HJERNENS UTVIKLING: Bildet viser modningen av hjernebarken som i hovedtrekk starter i bakhodeområdet med synsfunksjonene, deretter kroppsbeherskelse og videre fremover til frontallappene.