Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge asylsøkere ljuger på alderen

Opptil en tredel av unge asylsøkere ljuger på alderen. Utlendingsdirektoratet har tatt i bruk både tanntester og røntgen for å avsløre løgnerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylsøkere får gunstigere behandling hvis de er under 18 år. Utlendingsdirektoratet har egne rutiner for unge søkere, og de blir ikke sendt tilbake til sitt hjemland hvis det ikke er noen der som kan ta de i mot.

Direktoratet har undersøkt alderen til asylsøkere som oppgir å være under 18 år. Opptil en tredel av søkerne som bor på egne mottak for unge asylsøkere skal ha oppgitt feil alder, melder NRK Dagsrevyen.

Blant metodene som er tatt i bruk for å avsløre alderen er undersøkelser av tennene og røntgenbilder av skjelettene. Noen av asylsøkerne som er tatt i løgn skal være opptil 30 år gamle.

- Ikke bra for barna

- Det er ikke bra for noen barn at mamma og pappa ber dem lyve. Dette kan skape menneskelige katastrofer på sikt, sier barnepsykolog Birger Grandahl til NRK.