Unge bakerst i køen

Morgentrøtte byråkrater måtte gå spissrotgang mellom demonstranter som illustrerte køen av 2389 barn og unge som venter på psykiatrisk behandling. - Barn og unge er ikke viktige grupper foran valg, sier lederen for Redd Barna Ungdom til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 8 i dag tidlig dannet 15 aksjonister fra Press Redd Barna Ungdom en symbolsk kø foran inngangen til Sosial- og helsedepartementet.

Demonstrantene på Einar Gerhardsens plass i Oslo sentrum ville illustrere køen av barn og unge som venter på psykiatrisk behandling i Norge.

- Usynlig gruppe

Ifølge en nylig framlagt rapport fra Sintef, står 2389 barn og unge i psykiatri-kø.

- Disse barna venter i over ett år, mens noen må vente i opptil fire år før de får den behandlingen de trenger og har krav på, sier leder i Press Redd Barna Ungdom, Erlend Skårsmoen, til Dagbladet.no.

Organisasjonen krever at det ryddes opp i denn situasjonen, først og fremst ved at problemet blir en del av den politiske agendaen. Skårsmoen mener det i mye større grad blir fokusert på eldres enn barns rettigheter, fordi barn og unge ikke er potensielle velgergrupper for politikerne.

- Eldre er en enormt stor velgergruppe, og får et enormt fokus. Vi mener ikke at dette er galt, men gruppen av barn og unge må bli mer synlig, sier Erlend Skårsmoen.

Demonstrantene mener at staten ikke kan gjemme seg bak kommunale og fylkeskommunale myndigheter, og krever at staten tar større ansvar for psykiatri-køen.

- Bryter barns rettigheter

Ifølge Redd Barna Ungdom bryter Norge sine forpliktelser i henhold til FNs barnekonvensjon.

Artikkel 24 forplikter landene til å yte høyest oppnåelig helsestandard, noe organisasjonen mener ikke blir gjort i dag. De mener tvert imot at Norge bryter konvensjonen ved ikke å kunne gi barn og unge hjelp.

- Nylig ble det lagt fram en FN-rapport som sier at Norge er verdens beste land å bo i. Vi bør klare å yte mer, slår Skårsmoen fast.

PORTAL: Departementsansatte måtte passere både banner og kø av aksjonister for å komme seg inn på arbeidsplassen.
SIER FRA:- Det er sørgelig at så mange må vente for å få den behandlingen de har krav på, sier leder i Press Redd Barna Ungdom, Erlend Skårsmoen, til Dagbladet.no.
I KØ FOR BEHANDLING: Aksjonister fra Redd Barna Ungdom demonstrerte mot at 2389 mindreårige må vente på psykiatrisk behandling.