Unge bank- og bussranere erkjenner straffeskyld

Aktor Jostein Johannesen brukte tid på tiltalebeslutningen mot de fem unge ranerne, da rettssaken mot dem startet i Kristiansand tingrett i dag.

YNGSTEMANN:Advokat Ole Joachim Devold med sin klient. Den yngste av de fem tiltalte.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
YNGSTEMANN:Advokat Ole Joachim Devold med sin klient. Den yngste av de fem tiltalte. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KRISTIANSAND (Dagbladet): Samtlige, som er i alderen 15 til 20 år, har i hovedsak erkjent straffeskyld til alle punktene i tiltalebeslutningen. Kun en av de tiltalte har nektet for to mindre forhold.

Ung raner Yngstemann på tiltalebenken, en 15-åring med innvandrerbakgrunn, sitter med den tyngste delen av tiltalen.

Den 19. Juli i år ranet han nemlig Sparebanken Pluss på Rona for 42 000 kroner, under særdeles skjerpende omstendigheter.

15-åringen er den eneste av de tiltalte som fortsatt sitter i varetekt.

Gruer seg Den unge raneren har uttalt til Dagbladet, via sin advokat Ole Joachim Devold, at han gruer seg til rettssaken. Men han er også glad for at den nå begynner, slik at han kan få lagt dette bak seg.

Unggutten har vist stor interesse for skole, og liker å lese. Nå håper han å kunne komme videre med livet sitt. Men først må han svare for de kriminelle forholdene han er tiltalt for.

Kompiser På tiltaltebenken sitter to av kameratene, som var med den unge bankraneren da han truet de ansatte med våpen. De to fungerte som planleggere, vaktmenn og sjåfør.

Selv om ranene hører til de groveste anklagene, som alene kan gi mellom seks og 13 års fengsel, må samtlige fem svare for et totlat synderegister, langt som et ondt år.

Forklare seg Foruten ran av bank, buss og bensinstasjoner, kommer innbrudd, tyveri, heleri og flere brudd på vegtrafikklovens bestemmelser.

I tillegg har en av de tiltalte flere forhold fra tidligere, som foreløpig ikke er gjort opp for. De fem tiltalte får anledning til å forklare seg senere i dag, før vitnene inntar retten. Aktor vil også vise overvåkingsvideoer og bilder fra de forskjellige ranene. 

DISKUTERER:Aktor Jostein Johannesen (fra venstre) diskuterer med advokatene Sveinung Søndervik Johnsen, Ole Joachim Devold og Sigmund Øyen før saken tok til. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DISKUTERER:Aktor Jostein Johannesen (fra venstre) diskuterer med advokatene Sveinung Søndervik Johnsen, Ole Joachim Devold og Sigmund Øyen før saken tok til. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer