Unge blir utbrente i databransjen

En ny og skremmende trend er oppdaget blant ansatte i databransjen. Utbrenthet ved 35 års alderen er ikke uvanlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fagforeningen til EDB-ansatte i Danmark, Prosa, som har gjennomført undersøkelsen. Den viser at mange hopper av karriæren i databransjen allerede som 35 åringer.

- Vi lurte på hvorfor så mange valgte å hoppe av EDB-karriæren allerede i 35 års alderen, og startet derfor en undersøkelse av arbeidsforholdene for å finne ut hvorfor, sier Eva Christensen i Prosa til Berlingske Tidende.

Stress og utbrenthet

Flere og flere unge slutter etter kun få år i faget. En stor del av dem begrunner det med hensynet til familien og helsa. EDB-medarbeiderne føler ifølge undersøkelsen at arbeidspresset er stort, med påfølgende stress og utbrenthet. De føler at de skal vite alt om data og løse alle problemer, helst før de oppstår.

Selvforskylt

Men en stor del av problemene skyldes de ansatte selv, mener Eva Christensen. - Bransjen består av folk som oppfatter arbeidet som en slags hobby og derfor vil jobbe mye og ha mye ansvar. Men på ett tidspunkt blir det for mye for dem, og så kan de ikke klare det mer. Mange slutter fordi de ikke klarer mer, eller fordi de får beskjed av legen om at de bør slutte.

Fagforeningen mener arbeidsgiverne i bransjen også må gjøre noe for å forbedre forholdene.

Men IT-bransjeforeningen er overrasket over konklusjonene i undersøkelsen og vil ikke kommentere dem overfor Berlingske Tidende.

ernst.larsen@dagbladet.no