Unge chatter seg sjuke

Internett-avhengighet er et voksende problem. Unge mennesker som trenger hjelp mot nettmani henvender seg nå til institusjoner som behandler spillegale og rusavhengige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internettmani er utbredt i USA. Psykolog Kimberly S. Young har spesialisert seg på problemet og anslår at fem millioner i USA er internettavhengige. Også i Europasprer problemet seg. Renåvangen i Rendalen, som behandler norske rus- og spilleavhengige, har det siste året fått henvendelser fra unge som er blitt avhengige av Internett.

Farlig avhengighet

- Bekymrede foreldre henvender seg fordi deres tenåringer bruker nesten all tid på nettet. Vi har hatt én til behandling som også har fått økonomiske vansker etter spill på Internett, sier prosjektleder Finn Gyllstrøm.

På Internett finnes rundt 10000 prategrupper. Man kan og delta i nett-rollespill, og et ukjent antall andre spill.

- Vi frykter at avhengighet er et problem i kraftig vekst, noe svenske og danske rapporter tyder på, sier Gyllstrøm.

Behandlingssenteret Ringgården har lang erfaring med spilleavhengige. Nå gir senteret hjelp mot økende nettavhengigheten blant unge.

I «cyberspace»

- De omtaler Internett som det var et sted eller en person. De som er gode på cyberspace, blir tilsvarende dårlige i det virkelige liv, sier avdelingsleder Michael Bay Jørsel.

Anne Lene er hekta på nett
Anne Lene er hekta på nett Vis mer

- De blir nervøse i sosiale sammenhenger; ekteskap og fritid får sekundær betydning. Det handler om virkelighetsflukt, sier Jørsel.

Identitetsproblemer

I løpet av halvannet år har Ringgården fått 41 henvendelser fra nettavhengige i alderen 23- 25 år som i hovedsak er avhengige av prategrupper. 60- 80 timer i uka er de på nettet.

- For mange blir nettet en teknologisk lykkepille, veien er kort fra å være en vanlig bruker til å bli en 40-timers «nettjunkie», mener Jørsel.

- På nettet kan du late som du er en blanding av Leonardo diCaprio, Tom Cruise og Brad Pitt. Problemet er at egen identitet gjemmes så godt at den blir borte.

Også professor K. Gunnar Götestam ved NTNU i Trondheim sier mye tyder på at nettavhengighet er økende.

- Avhengigheten kan psykologisk sett sammenliknes med alkoholisme. Hekta personer prøver å skjule og flykte fra problemet, de kan oppleve abstinesliknende tilstander.