BESLAG: Dette er blant smykkene og verdisakene politiet fant i leiligheten hvor de fem mennene ble pågrepet. Foto: Politiet
BESLAG: Dette er blant smykkene og verdisakene politiet fant i leiligheten hvor de fem mennene ble pågrepet. Foto: PolitietVis mer

- Unge chilenske menn lokkes til Norge for å rundstjele boliger

22-åring begikk innbrudd dagen etter at han kom til landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 10. august må fem chilenske menn i alderen 21 til 41 år møte i Oslo tingrett, og svare for til sammen over 30 boliginnbrudd i Oslo.

De to yngste mennene kom til Norge kort tid før de ble tatt, og hadde returbilletter få dager etter. 

- Generelt ser vi at utenlandske kriminelle som har tilhold i og kjennskap til  Norge får unge menn hit ved å lokke med at det er store verdier å hente på kort tid, sier politiadvokat Mona Brandmo til Dagbladet.

Leilighet med tjuvgods En av de siktede, en 22 år gammel mann, kom til Norge 8. januar. Han har innrømmet at han begikk innbrudd dagen etter. Mannen hadde returbillett til Chile allerede 12. januar, framgår det av en fersk kjennelse fra Oslo tingrett, hvor retten slår fast at mennene trolig er mobile vinningskriminelle.

Mannen som hadde vært lengst i landet, kom hit i august i fjor. De to neste kom rett før årsskiftet. De fem ble pågrepet i samme leilighet i Oslo, hvor politiet fant store mengder tjuvgods, blant annet smykker og dyr elektronikk. De tre som har vært i Norge lengst, er siktet for flest forhold.

ELEKTRONIKK: Mennene har gått etter dyrbar elektronikk, smykker og klær, ifølge politiet. Dette er en del av beslaget. Foto: Politiet
ELEKTRONIKK: Mennene har gått etter dyrbar elektronikk, smykker og klær, ifølge politiet. Dette er en del av beslaget. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har sett flere liknende saker hvor unge chilenere kommer og skal være her i bare noen få dager, og at de begår flere innbrudd mens de er her, sier Brandmo.

Gruppa ble avslørt etter at politiet blant annet så dem på et videoovervåkningsbilde fra t-banen da de etterforsket et boliginnbrudd.

- Ville oppleve vinteren Advokat Henrik Bliksrud forsvarer 22-åringen. Han sier klienten var på en Europa-reise og besøkte familie og venner, og at han kom ikke direkte fra Chile.

- Han har forklart at han ønsket å jobbe, og at han ønsket å se snøen og oppleve vinteren i Norge. Men det var ikke så lett å få jobb, og han sier han stjal for å skaffe seg mat. Det er også tatt mat fra enkelte av adressene, sier Bliksrud til Dagbladet.

Øivind Sterri forsvarer 36-åringen som har vært lengst i landet. Mannen erkjenner ikke straffskyld, opplyser Sterri. Asle Hesla forsvarer en annen av mennene som kom til Norge bare dager før han ble pågrepet.

- Han erkjenner straffskyld for det han er siktet for, sier Hesla.

Advokat Morten Furuholmen representerer en av mennene som kom til Norge før nyttår. Han sier klienten har erkjent de fleste forholdene han er siktet for.

- Hovedtema for hans del vil i retten vil være straffutmålingen, sier Furuholmen.

Kripos-bekymring I en Kripos-rapport fra 2010 ble chilenske kriminelle trukket fram som en av gruppene som utgjorde en trussel for Norge, sammen med grupper fra Litauen og land i Balkan.

- I det siste har vi sett en økende tendens til at borgere fra Chile er involvert i ran og grove tyverier i Norge, Sverige og Danmark. Chilenere blir gjerne forvekslet med østeuropeere, og da spesielt rumenere, heter det i rapporten.

Videre mener Kripos at kriminelle fra Chile erfaringsmessig er involvert i:

• Grove tyverier fra villa og leiligheter.
• Grove tyverier fra person på offentlig sted.
• Ran av gullsmed.
• Bilbrukstyverier.

En årsak til at kriminelle chilenere søker seg mot Skandinavia for å utføre kriminalitet er ifølge Kripos stor arbeidsledighet i hjemlandet.