- Unge demonstranter blir torturert til døde

Hevder opposisjonskandidat Mehdi Karroubi.

MASSIVT OPPMØTE: Millioner av iranere tok til gaten og protesterte mot valgresultatet i juni. Myndighetene slo som kjent hardt ned på demonstrantene, og hundrevis ble fengslet. Tidligere i sommer har det blitt rapportert at de fengslede demonstrantene har blitt voldtatt, og nå sier en opposisjonspolitker at demonstranter er blitt torturert til døde.  AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
MASSIVT OPPMØTE: Millioner av iranere tok til gaten og protesterte mot valgresultatet i juni. Myndighetene slo som kjent hardt ned på demonstrantene, og hundrevis ble fengslet. Tidligere i sommer har det blitt rapportert at de fengslede demonstrantene har blitt voldtatt, og nå sier en opposisjonspolitker at demonstranter er blitt torturert til døde. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere unge mennesker som ble fengslet under demonstrasjonene etter Irans omdiskuterte presidentvalg er blitt torturert til døde, sier en av landets opposisjonskandidater, Mehdi Karroubi, ifølge BBC.

- Flere unge demonstranger blir slått ihjel bare fordi de ropte slagord under demonstrasjonene etter valget, skriver Karroubi på hjemmesida si.

Utsagnet kommer bare dager etter at opposisjonskandidaten sa at både mannlige og kvinnelige demonstranter blir voldtatt i fengslene.

Innrømmer tortur
Iranske myndigheter har avvist påstanden om voldtekt av fanger, men innrømmet i forrige uke at tortur og brudd på menneskerettigheter forekommer. De hevder imidlertid at ingen har dødd av torturen.

Karroubi krever at det opprettes en uavhengig komité for å etterforske anklagene.

Flere menneskerettighetsgrupper støtter kravet, men talsmann for myndighetene, Ali Larijani, avviser det som grunnløst.

Nekter for voldtekt
- Myndighetenes etterforskning har funnet at ingen fanger er blitt voldtatt eller seksuelt misbrukt i Kahrizak og Evin-fengslene, sier Larijani.

Ifølge BBCs journalist John Leyne bruker opposisjonen påstanden om vold i fengslene til å fortsette presset på iranske myndigheter uten å direkte angripe valgresultatet.

Opposisjonen mener at president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt på grunn av valgfusk.

KREVER GRANSKING: Opposisjonskandidat Mehdi Karroubi anklager iranske myndigheter for misbruk og tortur med døden til følge. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE
KREVER GRANSKING: Opposisjonskandidat Mehdi Karroubi anklager iranske myndigheter for misbruk og tortur med døden til følge. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE Vis mer

Stenger fengsel
Om lag 200 mennesker som ble arrestert under demonstrasjonene i etterkant av valget i Iran i juni, er fremdeles fengslet.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har bestemt at det infamøse fengselet Kahrizak skal stenges fordi det ikke ivaretar fangenes rettigheter.

Søndag ble sjefen for Kahrizak arrestert over mishandlingen, meldte iransk media.

Rettssakene er startet
Rettssakene mot demonstrantene har startet, og på tiltalebenken sitter en blanding av opposisjonsmedlemmer, aktivister, journalister, advokater, ansatte ved ambassader og to personer med utenlandsk statsborgerskap, blant dem den franske forskeren Clotilde Reiss (24) som er anklaget for spionasje.

Rettssakene er kritiserte av flere land og menneskerettighetsaktivister, men iranske myndigheter insisterer på at de er lovlige og holder seg innenfor internasjonale rettsstandarder.

TILTALT: Den franske foreleseren Clotilde Reiss forklarer seg under rettssaken. Foto: AFP PHOTO/FARS NEWS/ALI RAFIEI
TILTALT: Den franske foreleseren Clotilde Reiss forklarer seg under rettssaken. Foto: AFP PHOTO/FARS NEWS/ALI RAFIEI Vis mer