DETTE SKJER IKKE: Det går mange rykter om hvordan jorda kan gå under på, NASA avviser dem. Grafikk: Don Davis/NASA
DETTE SKJER IKKE: Det går mange rykter om hvordan jorda kan gå under på, NASA avviser dem. Grafikk: Don Davis/NASAVis mer

- Unge er fortvilte og sier at de vil ta sitt eget liv

NASA sier igjen at verden ikke vil gå under den 21. desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASAs forskere tok seg i går tid til å svare på folks spørsmål om verdens undergang. De advarer mot å spre frykt, skriver Space.

Grunnen til at flere nå frykter at dommedag er nær er en tolkning av mayakalenderen. Den sier at på dagen sola snur, den 21. desember, er dagen maya-syklusen «Baktun 13» slutter.

En baktun er den største måleenheten tidssyklusen, og varer i rundt 400 år. Mayakalenderen har 18 måneder med 20 dager, samt en hellig måned med bare fem dager, kalt «Wayeb».

Egen rykte-side På tross av at maya-eksperter er enige om at dette ikke betyr at den 21. desember er dommedag, så tror altså mange at dette er dagen verden vil gå under.

NASA har nå laget en egen nettside, som heter «Why the world won't end» der de tar for seg ryktene om at alt liv snart vil være ryddet vekk fra jorden, som for eksempel et rykte om at en planet vil treffe jorda like før julaften.

- Det er rett og slett ikke noe å tenke på. Det er fullstendig oppdiktet, sier David Morrison ved NASAs Ames Reserach Center.

Et annet rykte NASA tar for seg er om polene vil snu og skape kaos, dette slår de fast at er umulig.

- Ondskapsfullt Desverre er mange redde likevel. Morrison forteller at han mottar mange brev og e-poster fra bekymrede personer, spesielt unge. Noen forteller at de ikke klarer å spise eller sove. Andre sier at de vuderer å ta sitt eget liv.

- Noen tenker på ryktene som en spøk, men det er en gruppe mennesker som er oppriktig bekymret, sier Morrison.

- Jeg synes det er ondskapsfullt å spre rykter som skremmer de unge, sier Morrison.

Under gårsdagens utspørring, der et forskerpanel svarte på spørsmål fra publikum gjennom sosiale medier, slår forskerne fast at den største trusselen mot jorda nå skjer sakte, nemlig klimaforandringene.

- Den største trusselen mot jorda i 2012 og i framtiden, er det menneskene selv som står for, sier Mitzi Adams ved NASAs Marshall Space Flight Center ifølge Space.