Unge europeere drikker, røyker og spiser så mye at de kan dø tidligere enn besteforeldrene

Verdens helseorganisasjon advarer.

PÅ TOPP: Europeere drikker og røyker mer enn noen andre. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
PÅ TOPP: Europeere drikker og røyker mer enn noen andre. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer nå om at ungdom over hele Europa risikerer å dø i en tidligere alder enn besteforeldregenerasjonen dersom ikke røyking, drikking og overvekten reduseres.

Derfor ønsker organisasjonen minimumspriser på alkohol, sukkeravgift og subsidier for frukt og grønnsaker.

- Folk i næringslivet vet at pris alltid fungerer. Pris har en innvirkning, negativt eller positivt, sier João Breda, WHOs programsjef for ernæring, fysisk aktivitet og overvekt, til Guardian.

Røyker og drikker mest 30 prosent av befolkningen i Europa røyker, hver person drikker i gjennomsnitt 11 liter rein alkohol og 59 prosent av befolkningen er overvektig. Dermed har Europa de høyeste ratene for røyking og drikking av alle regioner i verden og kommer på andreplass bak Amerika når det kommer til overvekt, ifølge WHOs rapport.

Rapporten viser også at forventet levealder i Europa har steget jevnt, mens antallet dødfall fra hjertesykdommer, kreft, diabetes og KOLS har sunket. Imidlertid har det meste av framgangen kommet i land som har ligget langt etter resten av Europa, som Moldova, Ukraina og Russland. Men nå frykter WHO at denne utviklingen kan stanse opp og til og med snu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.