Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge europeere drikker, røyker og spiser så mye at de kan dø tidligere enn besteforeldrene

Verdens helseorganisasjon advarer.

PÅ TOPP: Europeere drikker og røyker mer enn noen andre. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
PÅ TOPP: Europeere drikker og røyker mer enn noen andre. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer nå om at ungdom over hele Europa risikerer å dø i en tidligere alder enn besteforeldregenerasjonen dersom ikke røyking, drikking og overvekten reduseres.

Derfor ønsker organisasjonen minimumspriser på alkohol, sukkeravgift og subsidier for frukt og grønnsaker.

- Folk i næringslivet vet at pris alltid fungerer. Pris har en innvirkning, negativt eller positivt, sier João Breda, WHOs programsjef for ernæring, fysisk aktivitet og overvekt, til Guardian.

Røyker og drikker mest 30 prosent av befolkningen i Europa røyker, hver person drikker i gjennomsnitt 11 liter rein alkohol og 59 prosent av befolkningen er overvektig. Dermed har Europa de høyeste ratene for røyking og drikking av alle regioner i verden og kommer på andreplass bak Amerika når det kommer til overvekt, ifølge WHOs rapport.

Rapporten viser også at forventet levealder i Europa har steget jevnt, mens antallet dødfall fra hjertesykdommer, kreft, diabetes og KOLS har sunket. Imidlertid har det meste av framgangen kommet i land som har ligget langt etter resten av Europa, som Moldova, Ukraina og Russland. Men nå frykter WHO at denne utviklingen kan stanse opp og til og med snu.

- Det er høyst reell risiko for at denne framgangen vil gå tapt dersom røykingen og alkoholkonsumet fortsetter på det nåværende nivået. Dette er særlig relevant for unge mennesker, som kanskje ikke vil leve like lenge som sine besteforeldre, sier doktor Zsuzsanna Jakab, WHOs regiondirektør for Europa, til Guardian.

Store forskjeller Samtidig er det store variasjoner mellom de 53 europeiske landene. Forventet levealder i Spania er for eksempel 22 år lengre enn for menn i Turkmenistan. Når både menn og kvinner tas med i beregningen, er det 11 års forskjelle mellom lengste og korteste forventete levealder.

Spanske kvinner har den lengste levealderen i undersøkelsen, med 85,4 år. Norske kvinner har til sammenlikning en forventet levealder på 83,6 år. Sveitsiske menn lever lengst av mennene, med 80,4 år, mens norske menn har en forventet levealder på 79,7 år.

Turkmenistan har den laveste levealderen både for menn og kvinner, med henholdsvis 62,5 og 69,8 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!