Ny corona-forskning:

- Unge får langtidsskader av covid-19

Over 60 prosent av dem som har hatt corona sliter med langtidseffekter som kronisk trøtthet, tungpustethet, hukommelsestap og konsentrasjonssvikt. Også unge rammes, viser ny forskning.

BEKYMRET: En hel verden har blitt stengt ned, for å forhindre at folk dør av covid-19. Nå, ett år etter at pandemien også nådde Norge, begynner dataene om langtidsvirkningene av coronaen å komme. Det er ingen lystig lesning. Bildet er fra Oslo universitetssykehus' intensivavdeling. Foto: NTB
BEKYMRET: En hel verden har blitt stengt ned, for å forhindre at folk dør av covid-19. Nå, ett år etter at pandemien også nådde Norge, begynner dataene om langtidsvirkningene av coronaen å komme. Det er ingen lystig lesning. Bildet er fra Oslo universitetssykehus' intensivavdeling. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Over 60 prosent av dem som har hatt covid-19 har langtidsplager etter seks måneder. Dette gjelder også i yngre aldersgrupper, viser ny forskning gjort ved Universitetet i Bergen.

- Det var overraskende mange av de over 300 personene vi har fulgt tett opp som får langtidssymptomer. En god del sliter naturlig nok med pusten over lang tid, men vi ser at mange også opplever fatigue (kronisk trøtthet, journ.anm.): At de ved den minste anstrengelse må legge seg nedpå. I tillegg ser vi konsentrasjonsproblemer, samt tap av lukt og smakssans, sier Nina Langeland, én av forskerne bak den pågående studien.

Bør unngå smitte

Forskerne mener deres funn viser hvor viktig det er å holde smittetallene så lave som mulig.

- Vi er bekymret over funnene som viser at over halvparten av unge voksne i alderen 16 til 30 år - og som ikke har vært innlagt på sykehus - har langtidssymptomer et halvt år etter at de ble smittet, sier medisinprofessor Langeland og fortsetter:

- Det er virkelig ikke bra at unge, elever og studenter, opplever konsentrasjons- og hukommelsesproblemer. Nå er det ti til femten prosent av gruppa 16 til 30 år som melder om dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer