Ny corona-forskning:

- Unge får langtidsskader av covid-19

Over 60 prosent av dem som har hatt corona sliter med langtidseffekter som kronisk trøtthet, tungpustethet, hukommelsestap og konsentrasjonssvikt. Også unge rammes, viser ny forskning.

BEKYMRET: En hel verden har blitt stengt ned, for å forhindre at folk dør av covid-19. Nå, ett år etter at pandemien også nådde Norge, begynner dataene om langtidsvirkningene av coronaen å komme. Det er ingen lystig lesning. Bildet er fra Oslo universitetssykehus' intensivavdeling. Foto: NTB
BEKYMRET: En hel verden har blitt stengt ned, for å forhindre at folk dør av covid-19. Nå, ett år etter at pandemien også nådde Norge, begynner dataene om langtidsvirkningene av coronaen å komme. Det er ingen lystig lesning. Bildet er fra Oslo universitetssykehus' intensivavdeling. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt276 -4
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+521.5K
døde 2 940 000 +7.7K
Se mer

Over 60 prosent av dem som har hatt covid-19 har langtidsplager etter seks måneder. Dette gjelder også i yngre aldersgrupper, viser ny forskning gjort ved Universitetet i Bergen.

- Det var overraskende mange av de over 300 personene vi har fulgt tett opp som får langtidssymptomer. En god del sliter naturlig nok med pusten over lang tid, men vi ser at mange også opplever fatigue (kronisk trøtthet, journ.anm.): At de ved den minste anstrengelse må legge seg nedpå. I tillegg ser vi konsentrasjonsproblemer, samt tap av lukt og smakssans, sier Nina Langeland, én av forskerne bak den pågående studien.

ØKT SMITTE: Raymond Johansen stenger ned skoler i Oslo på grunn av økt smitte. Vis mer

Bør unngå smitte

Forskerne mener deres funn viser hvor viktig det er å holde smittetallene så lave som mulig.

- Vi er bekymret over funnene som viser at over halvparten av unge voksne i alderen 16 til 30 år - og som ikke har vært innlagt på sykehus - har langtidssymptomer et halvt år etter at de ble smittet, sier medisinprofessor Langeland og fortsetter:

- Det er virkelig ikke bra at unge, elever og studenter, opplever konsentrasjons- og hukommelsesproblemer. Nå er det ti til femten prosent av gruppa 16 til 30 år som melder om dette.

Det som er spesielt med den pågående Bergens-studien, er at forskerne både har fulgt de som har vært innlagt på sykehus, men også de som ikke har vært så syke av covid-19.

- Vi har fulgt barn og voksne som fikk stilt diagnosen, men som var mer eller mindre friske. Som barn i familier som fikk negativ covid-test, men som var smittet likevel, sier Langeland.

Unge med langtidsplager

BEKYMRET: Medisinprofessor Nina Langeland har fulgt flere hundre personer som har vært smittet av covid-19. Hennes råd er å gjøre alt for å slå ned smitten, da langtidseffektene av corona synes å være dramatiske. Foto: Privat
BEKYMRET: Medisinprofessor Nina Langeland har fulgt flere hundre personer som har vært smittet av covid-19. Hennes råd er å gjøre alt for å slå ned smitten, da langtidseffektene av corona synes å være dramatiske. Foto: Privat Vis mer

En studie fra Kina viser at mange av pasientene som ble hardest rammet, som var på intensivavdeling og i respirator, har langtidsplager i etterkant. Men nå tyder altså mye på at langtids-covid er langt mer utbredt.

- Det vi ser er ikke bra. Hittil har vi vaksinert de som har høy risiko for å dø av covid-19, men nå må vi kanskje tenke litt annerledes. Ja, de unge blir ikke så syke på kort sikt av covid, men nå ser vi jo at en god del av dem får langtidsplager, sier Langeland.

Hun viser til at det nå er mye smitte blant barn og unge mellom ti og tjue år, og at dette kan være uheldig på lang sikt.

- Barn og unge bør også unngå å bli smittet, er min konklusjon, sier Langeland.

Hun viser til at de som har vært sykehusinnlagt har mer langtidsplager enn de som ble isolert hjemme.

- Men også de som var hjemme slet med fatigue, konsentrasjonsvansker, tung pust og dårlig hukommelse. Det vanligste blant disse unge var endret smak og lukt, deretter økt trettbarhet, konsentrasjonsvansker og tung pust, sier hun.

Spent

I aldersgruppa 45 til 60 år, som ble behandlet hjemme, var det de samme problemene som dominerte.

- Men her hadde over 60 prosent ett eller flere symptom. Vi finner en sammenheng mellom høye antistoffnivå og symptomer. De med underliggende lungesykdom var også mer utsatt for langtidssymptomer enn de uten lungesykdom, sier Langeland.

Forskerne har fulgt over 300 personer, både de som var isolert hjemme og de som lå på sykehus. Pasientene er fulgt opp med blodprøver og kliniske opplysninger, og følges opp jevnlig.

- Vi er veldig spent på hvilke resultater vi får etter ett år, som jo er nå snart, sier medisinprofessoren.

NYE TILTAK: Helseminister Bent Høie legger fram de nye tiltakene for Viken. Vis mer

- Ingen vanlig influensa

Også Dag Jacobsen, leder for medisinsk intensiv avdeling ved Oslo universitetssykehus, er bekymret.

- Covid-19 er ikke som en vanlig influensa, som en fortsatt hører noen sier. Det er et betydelig stort antall som får seinvirkninger, så dette er ikke et virus man ønsker å bli smittet med, sier Jacobsen.

Han oppfordrer alle som har muligheten til å ta vaksine til å si ja til dette.

- Det vi ser nå, er den såkalte long-covid, altså langtidseffektene etter corona. Det ser innmari skummelt ut, sier han og fortsetter:

- Den pågående studien i Bergen viser at over halvparten av dem som har hatt covid-19 opplever en eller annen seineffekt etter lang tid. Dette er kjempeskummelt, sier han.

Også britiske forskere har vært bekymret over såkalt langtids-covid blant yngre.

COVID-19: Statsministeren ber nordmenn i utlandet om å ikke komme hjem på påskeferie. Video: Stortinget Vis mer

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer