LANGT LIV: Tvillingsøstrene Cao Daqiao (t.h) og Cao Xiaoqiao snakker sammen hjemme i Weifang i Kinas østlige Shandong-provins. De to er med sine 104 år verdens eldste tvillingpar ifølge Guinness rekordbok, og ble født i 1905. Deres høye alder taler for at de begge har hatt et ungdommelig preg gjennom livet, skal en tro den danske studien. Foto: AFP
LANGT LIV: Tvillingsøstrene Cao Daqiao (t.h) og Cao Xiaoqiao snakker sammen hjemme i Weifang i Kinas østlige Shandong-provins. De to er med sine 104 år verdens eldste tvillingpar ifølge Guinness rekordbok, og ble født i 1905. Deres høye alder taler for at de begge har hatt et ungdommelig preg gjennom livet, skal en tro den danske studien. Foto: AFPVis mer

Unge fjes lever lengst

Å se yngre ut enn du er lurer døden, viser forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Som 16-åring var det kanskje stas å se litt eldre ut slik at man fikk kjøpe øl og dra på fest uten legitimasjon. Men den lykken er kortvarig, og slett ikke livsvarig, viser dansk forskning.

Det viser seg nemlig at de som må vise ID lenge etter at de har fylt 20 år kan se frem til å både le sist og leve lengst. Forskningen viser at hvis du ser yngre ut enn du er, lever du lenger enn hvis du ser voksen ut for alderen.

Forskningsgrunnlaget er 387 tvillingpar som forskningsteamet ved Syddansk universitet i Danmark har studert over lengre tid. Ved hjelp av portrettbilder har sykepleiere, medforskere og assistentlærere gjettet alderen på de forskjellige forsøkspersonene. De som så ut til å være yngre hadde en klar tendens til å overleve sine søsken som så eldre ut.

Studien omtales i siste nummer av British Medical Journal, der det danske forkningsteamet har fulgt tvillingene - alle i alderen 70-90 år, over en periode på sju år.

Forskerne avdekket at jo større aldersforskjell det ser ut til å være mellom tvillingene, desto større sjans for at den som ser eldst ut dør først.

Årsaken kan ligge i en del av DNA som kalles telomeres, som virker inn på cellenes evne til å dele seg. Denne knyttes også til hvor ung du ser ut. Forskning viser at kortere telomeres gir raskere aldring, og også kan knyttes til en rekke sykdommer.

Studien på tvillingene viser samtidig en klar ammenheng mellom ungt utseende, og lang telomeres. Alder, kjønn og yrke hadde således liten innflytelse på resultatene.

forskningsleder Kaare Christensen sier riktignok at et hardt liv kan føre til kortere liv, og at det harde livet reflekteres i ansiktet.

- Antatt alder, som ofte leses av helsearbeide som en indikasjon på pasientens helsetilstand, er en robust markør på aldring som forutsier overlevelsesevnen til de over 70, sier Christensen til British Medical Journal.

BBC har snakket med en britisk ekspert som bekrefter resultatene i studien. Han har selv utført lignende studier av tvillinger.

- Vi ser også dette i våre studier. Det er trolig kombinasjonen mellom gener og miljø som gir utslag, sier professor Tim Specter til BBC.

- Ser en pasient eldre ut enn det han er, bør han kanskje være på vakt, sier han.