Unge følelser i gammelt hus

En dreven forfatterstemme leverer fra seg nok en anbefalelsesverdig ungdomsbok

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte erfaringer fører til at verden ikke er den samme etterpå. I tenårene kommer slike erfaringer tett. Det er dette Kjersti Scheen framstiller i årets fine ungdomsroman «Roselill». Henny blir forvirret av at vennskapsforholdet til den dominerende Lotte ikke lenger er så selvsagt. Hun blir tussete av å være forelsket i Emil. Og hun våger sinnssyke ting i forhold til et spøkelseshus. Hun blir litt mer voksen av det.

Scheen håndterer sitt lille persongalleri og sin enkle historie fra vestkanten rutinert og engasjert. Miljøer framhever personer og personer framhever hverandre i en intrige bygd på unge følelser og et gammelt, verneverdig hus. Forfatteren demonstrerer innlevelsesevne som gir seg uttrykk i gjenkjennelige personer og situasjoner.

Scheen kan i andre bøker være problemorientert. Som i den prisbelønnede «Månefeen», en bok om spiseforstyrrelser. Hovedpersonen i «Roselill» er derimot en veldig normal og søt jente, riktignok med et rikt fantasiliv, i en vanlig, hyggelig familie og med en ordentlig gullgutt som kjæreste. Noe av Scheens talent ligger i å fortelle spennende også innenfor en slik ramme.