Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge gutter setter Danmark i brann

Et hundretall branner i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et hundretall branner herjet Danmark natt til fredag. Unge gutter med innvandrerbakgrunn står bak, ifølge politiet.

Biler, skur, søppelkonteinere og ikke minst skoler ble stukket i brann av ungguttene. Verst gikk det utover områder i København og Århus, men det er også meldt om uro Sydøst-Jylland, Syd-Sjælland, samt Lolland og Falster sør i Danmark. I Gladsaxe er en skole nesten helt nedbrent.

«Danmark sto i flammer i natt», «Molotovcocktails mot skoler» og «Branner over hele Århus», lød titlene i dansk presse, men ingen setter opptøyene i forbindelse med karikaturstriden som denne uken blusset opp.

Det gjør heller ikke politiet.

- Det var urolig i to til tre dager på forhånd. Det kan godt hende karikaturstriden er med på å holde opptøyene gående, men det var ikke den opprinnelige årsaken, sier talsmann for politiet i København, Flemming Steen Munch, til NTB.
Ti pågrepet
Landets politidistrikter melder om cirka 100 branner i løpet av natten. I København er ti personer pårepet for gateuorden og steinkasting, og alle er mellom 15 og 18 år, skriver Jyllands-Posten. Seks av dem fremstilles for varetektsfengsling.

- Det er stort sett unge gutter med innvandrerbakgrunn. Kun to av dem vi har pågrepet har innvandrerbakgrunn, opplyser Munch.

Han vet ikke bakgrunnen for hvorfor uroen startet sist søndag, og om det eventuelt er noen som står bak og trekker i trådene.

Politiet har flere teorier, og en av dem går ut på at det er en protest mot vedtekten om at politiet har lov til å kroppsvisitere personer for å finne ut om de bærer våpen.


Dialog med muslimer
Ifølge Munch samarbeider København-politiet tett med muslimske organisasjoner for å få bukt med uroen, samtidig som det legges opp til en intens patruljering.

Politiet har besluttet å sikte ungdommene etter strengere paragrafer enn ved tidligere opptøyer, slik at de risikerer fengsling og ikke bare en bot.

TI PÅGREPET:  I København er ti personer pårepet for gateuorden og steinkasting. Foto: SCANPIX
TI PÅGREPET: I København er ti personer pårepet for gateuorden og steinkasting. Foto: SCANPIX Vis mer

En talsmann for regjeringen sa fredag morgen at motivet bak opptøyene synes å være en idé om at ungdommene blir trakassert av politiet, men det kan også være en reaksjon på trykkingen av en omstridt Muhammed-karikatur i flere danske aviser onsdag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media