– Unge gutter strippet nakne, truet med voldtekt og banket med køller

Amnesty kritiserer Tyrkia i fersk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet. no:) Regjeringen i Tyrkia tillater fremdeles tortur, drap og mishandling av fanger i fengsel, skriver Amnesty International i en ny rapport.

– Blir ikke straffet

Tyrkia har i en årrekke vært i søkelyset for tortur og mishandling av fanger, men regjeringen i Ankara har lovet å sette en stopper for slike ugjerninger.

Derfor er Amnesty-rapporten dårlig nytt for landet som ønsker å forhandle om medlemskap i EU.

Amnesty mener tyrkiske myndigheter svikter på en rekke områder:

•De ansvarlige for tortur og mishandling av innsatte i fengsler blir ikke rettsforfulgt eller straffet.

•Rettssystemet har behov for en reform, slik at borgernes rettigheter beskyttes og settes høyere enn landets statsinstitusjoner eller myndighetspersoner.

– Virkeligheten er fortsatt slik at politi og sikkerhetsstyrker kan begå grove krenkelser av menneskerettighetene, uten å risikere straff, påpeker Amnesty.

OPPTØYER: Bildene er tatt under sammenstøt mellom politi og demonstranter i tyrkiske Istanbul 1. mai i år. Politiet brukte vannkanoner og tåregass. 580 ble arrestert. Alle foto: MUSTAFA OZER/AFP
OPPTØYER: Bildene er tatt under sammenstøt mellom politi og demonstranter i tyrkiske Istanbul 1. mai i år. Politiet brukte vannkanoner og tåregass. 580 ble arrestert. Alle foto: MUSTAFA OZER/AFP Vis mer

14-åringer grovt torturert

Rapporten, som ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau er frigitt i dag , viser til en rekke konkrete hendelser hvor tyrkiske borgere er utsatt for særdeles grov behandling.

Under demonstrasjoner i forbindelse med begravelsene til fire PKK-medlemmer i Diyarbak¹r i mars gikk tyrkiske sikkerhetsstyrker svært voldelig til verks for å roe gemyttene.

Ti mennesker, deriblant fire mindreårige, ble drept, de fleste av dem som følge av skuddsår.

Amnesty påpeker at rapportering av tortur og mishandling fra påtalemyndighetens side har gått ned i forhold til tidligere år, uten at menneskerettighetsorganisasjonen på noen måte er fornøyd med dagens situasjon. Rapporten trekker fram flere grusomme eksempler.

Etter opptøyene i Diyarbak¹r i mars ble det rapportert om en rekke tilfeller av tortur og mishandling, rettet både mot voksne og barn.

To fjorten år gamle gutter ble holdt fanget i ni timer på en politistasjon.

Der ble de angivelig strippet nakne, tvunget til å helle iskaldt vann over hverandre, truet med voldtekt og tvunget ned på betonggulvet med hendene bakbundet. Deretter ble de slått med knyttnever og køller og sparket gjentatte ganger av politibetjenter.

Medisinske undersøkelser har avdekket at de unge guttene ble utsatt for slik mishandling.