- Unge har tvangsmessig forhold til Facebook

I en ny undersøkelse vedgår mange ungdommer at de er avhengige av det sosiale nettverket.

(U)VANE: Mange unge blir avhengig av sosiale medier.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
(U)VANE: Mange unge blir avhengig av sosiale medier. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er et av landene i verden med flest Facebook-brukere i forhold til innbyggertallet. Siden høsten 2006, da nordmenn kunne begynne å registrere seg som brukere av nettsamfunnet, har nesten 4 millioner nordmenn opprettet profil på Facebook, skriver Vårt Land.

Førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU regnes som en av landets fremste eksperter på sosiale medier og har foretatt en spørreundersøkelse blant over 1.200 personer i alderen 13 til 39 år.

På spørsmålet om de synes de er blitt avhengige av å være på Facebook, svarer 40 prosent i aldersgruppen 18-25 år ja. Blant dem mellom 13 og 17 år svarer 37 prosent det samme.

- Jeg oppfatter ikke tallene som et uttrykk for en sykelig form for avhengighet av Facebook, selv om dette også kan forekomme, sier Skog, som opplyser at utvalget i undersøkelsen ikke er statistisk representativt.

- Lista over hva nordmenn gjør på Facebook er lang, derfor går det med mye tid, sier hun.

Ved Universitetet i Bergen (UiB) har det siden 2011 vært et eget forskningsprosjekt på avhengighet av Facebook.

Psykolog Cecilie Schou Andreassen ved UiB skriver i siste nummer av Tidsskrift for Norsk Psykologforening at noen har et tvangsmessig og overdrevent forhold til sosiale nettverkssider og er avhengige.

Hun mener atferdsterapi og motivasjonssamtaler kan hjelpe. (NTB)