Unge helter reddet fire fra sjøen

Fireåring reddet opp av iskald sjø, sammen med tre voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN/OSLO: (Dagbladet.no): Martin Østby (12) og Andreas Ohlsen (13) fa Halden er dagens store helter. De reddet fire mennesker fra å drukne i iskaldt sjøvann.

Tre voksne tyskere og et lite barn på fire år havnet i sjøen i Røsneskilen ved Halden i ettermiddag etter at båten de satt i kantret.Kantret under slep

Andreas og Martin var ute på sjøen i ettermiddag da de oppdaget en 14 fots båt som hadde gått tom for drivstoff.


- De var på fisketur, men hadde drukket mye. Vi tilbød oss å taue dem til land, men før vi kom dit klatre en av dem å kantre båten de satt i når han reiste seg, sier Andreas Ohlsen til Dagbladet.no.

Guttene reagerte øyeblikkelig. Andreas kastet seg i vannet for å redde fireåringen, mens kameraten Martin Østby fikk tak i en av mennene som holdt seg fast til gummibåten hans.

- Jeg kom meg opp i båten med guttungen, og etterhvert kom en av de voksne seg opp i båten også. Da han forsøkte å komme ombord fosset vannet inn i min båt, sier Andreas.

De satte kursen mot land, mens sistemann som lå i vannet klamret seg fast til den kantrede båten. De tre ble satt i land, mens en av guttene dro ut igjen på sjøen og hentet sistemann.

Dagens helter

HELTER: Martin Øtsby (12) og Andreas Ohlsen (13) reddet fire mennesker opp fra sjøen. I bakgrunnen kan du se den kantrede båten. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
HELTER: Martin Øtsby (12) og Andreas Ohlsen (13) reddet fire mennesker opp fra sjøen. I bakgrunnen kan du se den kantrede båten. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

På land fant de en hytte der det var folk. Guttene fikk ringt etter hjelp, og kort tid etter var fem ambulanser, en redningsbåt og flere politifolk på stedet.

Politiet får ikke rost guttene nok.

- De har gjort alt etter læreboka. de har gjort en formidabel redningsinnsats og er ekte helter, sier operasjonsleder Martin Nygårdsmoen ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.

- Jeg hadde et sjøvettskurs på skolen i fjor og det fikk jeg bruk for nå, sier Andreas.

Kompisen Martin skal på en liknende kurs i neste uke.

Gjorde alt feil

Martin og Andreas er litt skremt over måten den dårlige respekten tyskerne har til sjølivet.

- De hadde på seg redningsvester, men de var ikke kneppet igjen. Dermed var de ikke til stor hjelp. I tillegg var de veldig fulle.

Guttene så flere tomme øl- og spritflasker i båten til turistene. De hadde dratt ut i en 14 fots båt med bare en motor på fem hester. På toppen av det hele hadde tyskerne på seg vadebukser som ble fylt med vann og holdt på å trekke dem under vann da de havnet i sjøen.

- Også hadde de med den lille gutten i tillegg. Sånt vil vi advare mot, sier Andreas.

Ungt sjøvett

Tross sin unge alder har Martin og Andreas sett mye rart på sjøen. De har flere ganger hjulpet folk som har gått tom for drivstoff til land. I tillegg har de hindret båter som har vært på vei mot skjær.

- Men dette var mye større, sier Andreas.

REDDET:</B> Lille Vincent ble reddet i siste sekund. De som hjalp ham opp på land sier at han var helt stiv og forkommen og ikke hadde holdt ut lenge i vannet som holdt rundt åtte grader.