Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge Høyre åpner for fri innvandring

Unge Høyres leder Bjørn Skaar kaster en brannfakkel inn i norsk innvandringsdebatt. Han setter et krast søkelys på norsk flyktningpolitikk, og starter en debatt som kan munne ut i at Unge Høyre åpner for prinsippet om fri innvandring til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjer på Unge Høyres landsstyremøte i dag. Samtidig forsøker lederne for moderpartiet å dysse ned signaler fra Inge Lønning i valgkampen om en forsiktig oppmyking av partiets syn på innvandring.

Bjørn Skaar regner med sterke reaksjoner på sitt utspill.

Holdninger

- Men det er en tilfeldighet at mitt initiativ kommer samtidig med debatten i moderpartiet, sier Bjørn Skaar til Dagbladet.

Unge Høyre-lederen sier at han i lang tid har tenkt på hvordan unge konservative skal ta tak i innvandringsspørsmålet:

- Debatten til nå har jo i all hovedsak foregått på premissene til dem som har utformet dagens politikk, sier Skaar.

Han stiller spørsmål ved hva slags holdning til mennesker vi har satt i system i Norge.

Unge Høyre vil sette ned et utvalg som skal få fritt mandat til å definere et liberalkonservativt syn på innvandrings- og flyktningpolitikken.

Råd til å dele

Med på veien gir Skaar utvalget bl.a. disse spørsmålene:

  • Respekt for menneskeverdet, frihet til å søke lykken og ansvaret for å skape sine egne liv er grunnleggende verdier for Unge Høyre. Er dette verdier som kan settes ut av spill om man krysser grenser eller har «feil» bakgrunn?
  • Hvorfor må vi føre en så streng asylpolitikk? Er det fordi alle som oppholder seg i Norge garanteres en høy levestandard av velferdsstaten, og at vi ikke har råd til å dele vår høye levestandard med for mange?
  • Men bør staten ha en slik oppgave? Bør ikke alle uansett bakgrunn ha et ansvar for å forsørge seg selv og skape sine egne liv? Og bør ikke staten først hjelpe når vi ikke klarer oss selv? Ville vi ikke kunne motta flere hvis vi møtte asylsøkere med arbeidstillatelse i stedet for passiv venting og offentlige utgifter? spør Skaar.

- Hva svarer Bjørn Skaar selv på dette?

- Jeg mener at innvandringspolitikken til sjuende og sist dreier seg om menneskesyn. Om vi så på mennesker som kommer til landet som håndverkere, akademikere, tjenesteytere og arbeidsfolk i stedet for som ressurssvake klienter, ville også erkjennelsen av og respekten for at innvandrere har samme verdi og menneskeverd som alle andre, øke, sier Skaar.

- Men hvordan skal dere komme videre fra de fine ordene og over til de praktiske problemene dette reiser?

- Utvalget må også utrede praktiske problemer knyttet til åpne grenser. Men det viktigste er å få definert et menneskesyn og en politikk som gjør at både asylsøkere og folk med innvandrerbakgrunn som allerede lever og arbeider i Norge, blir møtt med respekt, likeverd og rettssikkerhet, ikke med problemfokusering, gruppetenkning og fordommer, sier Bjørn Skaar.

- Innvandringspolitikken dreier seg til sjuende og sist om menneskesyn, mener Unge Høyres leder, Bjørn Skaar.
Hele Norges coronakart