Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge Høyre vil ha grønt budsjett

Unge Høyre-lederen med fem klimakrav til Erna

Lastebiler og varebiler som går på strøm bør få de samme fordelene som elbiler, mener Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

BUDSJETTKRAV: Unge Høyres leder Sandra Bruflot ber statsministeren sørge for grønne gjennomslag under siste dag av regjeringens avsluttende budsjettkonferanse torsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BUDSJETTKRAV: Unge Høyres leder Sandra Bruflot ber statsministeren sørge for grønne gjennomslag under siste dag av regjeringens avsluttende budsjettkonferanse torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er siste dag av regjeringens budsjettkonferanse. Der er det statsminister Erna Solbergs jobb å prioritere blant statsrådenes mange pengekrav.

Men også fra Solbergs eget ungdomsparti er forventningene tydelige til statsbudsjettet som legges fram 8. oktober. Unge Høyre-leder Sandra Bruflot forlanger nye tiltak for utslippskutt innen transportsektoren og har fem klare klimakrav til regjeringen.

- To av dem bør kunne kvitteres ut i statsbudsjettet for neste år: Ladenettet for elbiler må forbedres og elbilfordelene utvides til også å omfatte tungtransport og varebiler, sier Bruflot til Dagbladet.

Nedgang

Bruflot gleder seg over at utslippene fra transportsektoren ifølge Statistisk sentralbyrå gikk ned med 9,6 prosent fra 2016 til 2017.

-Men dette må ikke bli en hvilepute for Høyre og regjeringen. Vi har forpliktet oss til å kutte 40 prosent av våre klimagassutslipp innen 2030. Da må kraftfulle tiltak på plass, sier hun og viser til at utslippene fra veitrafikken samlet sett har økt med 22,5 prosent siden 1990.

I tillegg til bedre ladenett og utvidede elbilfordeler tar Unge Høyre til orde for å forby nybilsalg av fossile biler etter 2025. Til nå har Høyre bare programfestet et mål om utslippsfritt nybilsalg innen samme dato.

- Av hensyn til klimaet, kan vi ikke fortsette å selge fossile biler. Men næringen må få tid til å snu seg rundt, sier hun.

Jernbane

Elektrifisering av flere jernbanestrekninger og nye tiltak for å få mer gods over fra vei til bane er de to siste kravene på lista til Unge Høyre.

- Jeg bor selv i Hole i Buskerud og venter utålmodig på Ringeriksbanen. Det er ikke nødvendigvis populært å prioritere godskorridorer - men det haster å få tungtransporten bort fra veien, sier Bruflot.

Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg sier det er fem gode tiltak som Unge Høyre fremmer.

- Men at utslippene fra veitrafikken gikk ned fra 2017 til 2016 skyldes jo at palmeolje blir brukt i stor skala i biodrivstoff, sier Lundberg. Hun vil gjerne utvide ungdomspartiets liste med et par punkter til:

- Unge Høyre bør kreve at regjeringen i tillegg sier klart nei til nye store motorveiplaner og stanser planleggingen av en tredje rullebane på Gardermoen og en andre rullebane på Flesland, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!